kan een electrische oven van een gasfornuis werken op gewoon 22o volt?

oud gasfornuis gekocht (50 jaar oud?)met oven maar deze lijkt niet te werken

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tja... Er ZIJN gasfornuizen met een elektrische oven die op 220 V (tegenwoordig 230 V) werkt. Ik heb er zo één. Er zijn echter ook gasfornuizen met een elektrische oven die alleen op krachtstroom werkt (380 V; tegenwoordig 400 V). Goede kans dat zo'n oven weigert als hij slechts de normale netspanning krijgt. Meestal kun je aan de stekker zien welk voltage jouw oven nodig heeft. Als de stickers op de achterkant nog leesbaar zijn, zou het ook daar nog op kunnen staan. PS. 50 jaar oud -- weet je zeker dat die oven *elektrisch* is, en niet gewoon op gas werkt? In mijn ouderlijk huis liep de oven van het gasfornuis ook gewoon op gas.

Als de oven werkelijk op stroom werkt dan kan hij zeker op 230 V werken: zelfs als er een 3 fase (perilex) stekker aan zit: alle 3 fasen kun je dan bij elkaar knopen, het is niet van belang dat er tussen de fasen 400 V staat. Wel dien je rekening te houden met de maximale stroom die de oven trekt: 16 A is dan meestal wat weinig.

Vaak kan dat. De manier van aansluiten in de perplex stekker kan per beheerder verschillen.

Als ie echt 50 jaar oud is, dan zou het zelfs kunnen dat ie gemaakt is voor 127 Volt. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtnet Wil je echt zo'n oude oven gaan gebruiken of is het als verzamelobject? In beide gevallen zal je of duidelijke foto's moeten plaatsen of merk en typenummers moeten geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100