Vaak zijn woonbladen gericht op mensen met grote huizen. Ruimte zat. Zijn er ook bladen die gericht zijn op kleine huisjes, in achteraf buurtjes?

Sla de interieur bladen of bladen om inspiratie op te doen maar open: Allemaal huizen met hoge plafonds, ruime keukens, mega slaapkamers en openslaande tuindeuren. En natuurlijk een ruime zolder. Maar als je nu niet zo groot woont. Gewoon in een klein huisje in Blauwdorp of op Caberg. Een asociale buurt. Bestaan daar nu ook leuke, gezellige woonbladen voor om inspiratie op te kunnen doen?

Toegevoegd na 9 uur:
...Een paar uur later na stellen van deze vraag was ik in de bib van Lanaken. En wat ligt daar pontificaal in het schap? Zonder dat ik ernaar uitgekeken had? Een glossy boek over - ik weet de titel niet meer precies - " ....... kleine ruimtes".
En ja hoor, foto's van keukens en slaapkamers zo groot als mijn woonkamer! En aan de stijl van de huizen (ja hoor, openslaande tuindeuren, geheel vrijstaand in de natuur) te zien en de ligging, weet je gewoon dat het geen getructe foto's zijn. Die ruimtes zijn echt zo groot! Althans: In mijn optiek.

Weet jij het antwoord?

/2500

Klopt wat je zegt, ruimte genoeg en ook genoeg geld om aan de meubels uit te geven. Ik denk ook vaak dat als ik zoveel geld had, mijn huis ook zo ingericht zou zijn. Maar ja, ik moet het dus ook met minder ruimte en geld doen. Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar ga eens bij de Ikea kijken. Daar hebben ze veel kleine ruimtes als complete woonruimtes ingericht. Je kunt daar ideeën opdoen en hoeft het dan natuurlijk niet perse bij Ikea aan te schaffen. Succes!

In de boekjes van de ikea staan, volgens mij, heel vaak leuke ideeen voor klein behuisden. De meubels, bakken en weet ik wat nog meer kun je allemaal bij hun kopen. Het boekje kun je zo, via de ikeasite, bestellen.

Voor een klein huisje in te richten, is het heel leuk om juist die kleine dingetjes af te kijken in een 'woonblad', bv accessoires, die brengen ook leuke sfeerkarakters in je huis, kijk eens bij Xenos...

Volgens mij bestaan die niet, bij hoge uitzondering wil een woonblad er wel eens aandacht aan besteden. Je kunt natuurlijk een moodboard maken door leuke meubels, behangetjes, laat je fantasie de loop, uit de interieurbladen te scheuren/knippen, en ze in te passen in jouw ruimte. Heb je Jan des Bouvrie niet bij nodig, en het is nog hardstikke leuk ook! Toegevoegd na 5 minuten: In 101 Woonideeën en de Ariadne at Home staan nog wel eens interieurs woningen met normale afmetingen (en betaalbare meubels), en volgens mij stonden in het 101 Woonideeën ook zelfmaaktips.

Zie mijn opmerking. Die huizen lijken groter dan ze zijn door het veelvuldig gebruik van grothoekobjectieven met beeldhoeken van 90 tot wel 114 graden. Vertekening wordt in de computer weggewerkt. (vroeger in de doka) Dure groothoeken hebben weinig vertekening als ze waterpas worden gehouden. Omdat de kamers in die bladen ook vrij leeg en kaal zijn vergeleken bij wat je bij de meeste mensen tegenkomt wordt dit beeld nog eens versterkt. De kamers die ze gebruiken zijn groot, maar niet zo groot als de indruk die ze op de foto opwekken. Dat ze groot zijn heeft een aantal redenen. Ten eerste werkt het makkelijker voor de fotograaf met camera op statief en de vele lampen om het mooi uit te lichten. Ten tweede staat er vaak kunst of design in dat aandacht moet krijgen dus moet het zo kaal mogelijk zijn. Ten derde, geloof het of niet, maar het is zo; de lezers willen dit ook zo zien. Waarom?, lees verder. Een ander feit is dat er vooral in de randstad mensen zijn die in een veel te groot huis wonen dan ze feitelijk kunnen betalen of nog groter willen wonen. Puur om tegen een ander op te scheppen. Dat opscheppen en boven de stand leven komt in de randstad ook veel meer voor dan in de noordelijke provincies waar men wat minder gevoelig is voor uiterlijke schijn. Niet alleen wonen daar veel meer mensen, maar hun karakter is ook heel anders dan die van de noorderlingen. Kooplustiger, makkelijker over te halen, grootser, amerikaanser. Deze feiten zijn in de afgelopen financiele crisis naar boven gekomen en bewezen, maar de reclame jongens wisten dit al. Het is gewoon een waarheid dat de mensen daar reclame gevoeliger zijn dan elders in het land. Deze bladen zijn meestal zwaar gesponsord door luxe winkels, makelaarskantoren, installateurs, inrichters, keukenbouwers, binnenshuisarchitecten en noem maar op wat er nog meer bij een huis komt kijken. Aangezien er in de randstad meer mensen wonen, het gemiddelde inkomen daar hoger ligt en men daar een verkooptechnisch interessant karakter heeft richten de bladen zich dus op die doelgroep. Ophitsen en aanzetten tot kopen. Groter, meer en vooral duurder dan buurman of familie. Daar is zo'n blad op gericht en op ingericht. Kortom, zoals heel veel reclame is er wel degelijk over nagedacht. Zo'n blad is niet bedoeld om een leuk idee te krijgen, maar is niets meer dan een mobile reclamezuil. Koop wat in het blad staat want dan doe je mee, dan ben je in de mode en dan hoor je erbij. Dat is hun boodschap.

Regelmatig doen bladen een special over kleinere woningen. Ik heb hier toevallig m'n neus de 101 woonideeën van mei van dit jaar: 'Op kamers ins & outs', '5x compleet wonen van 20m2 in je eentje tot 72m2 met z'n vieren' enzovoorts. Natuurlijk, die groothoekfoto's in mooie villa's ogen anders dan hoe het gemiddelde huis oogt, maar ze zijn er dus wel ;-)

Alles van Ikea. Dat is zo ongeveer het enige woonwarenhuis dat rekening houdt met woonkamers van minder dan 500 vierkante meter, ook in haar publicaties / tijdschriften. Er zijn ook speciale woonboeken te krijgen voor het inrichten van juist kleine ruimtes. Die hebben echter helaas een relatief korte levensduur (modegevoelig) en verdwijnen dus vaak weer binnen een paar maanden van de schappen. Gewoon de witte boekhandel maar ook rommelmarkten in de gaten houden. Zelfs oude boeken hebben vaak nog / weer heel leuke en soms zelfs bruikbare ideeën. Beetje aanpassen aan de tijdgeest. Boeken waar ik indertijd veel plezier van heb gehad, waren de eerste delen van de Baedeker voor de Huisvrouw uit de jaren 50/60. Zo kleinbehuisd als toen zijn we nooit meer geweest volgens mij, en er staan heel leuke ideeën en tips in / al moet je soms zelf de centrale verwarming er wel even bij denken ;-) . Die boeken vind je her en der nog wel voor dubbeltjes en kwartjes. Toegevoegd na 1 minuut: (Commerciele woontijdschriften zijn overigens niet gemaakt om ideeen op te doen, maar om dure accessoires te slijten, die in jouw huis vaak een stuk minder aantrekkelijk zijn dan op de foto. Dat is gewoon dure reclame kopen. Hou je liever bij boeken zonder binding met een merk of winkel).

Interieurbladen zou ik ook snel niet weten,maar er is wel een heel mooi boek op de markt voor jouw probleem. Grote ideeën voor kleine huizen van Rebecca Tanqueray.Te koop bij bol.com

Bronnen:
www.bol.com.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100