Hoe voorkom ik dat mijn olielamp(en) stinken?

We hebben vaak olielampjes aan die je elke keer bijvult met lampolie... je kent het wel.
Maar nu en dan (vooral als ik ze net weer bijgevuld heb) stinken ze soms irritant sterk naar die lampolie.
Hoe kan dit en hoe voorkom ik dit en bestaat er, net zoals bij geurkaarsen, ook geur-lampolie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het walmen ontstaat doordat er geen volledige verbranding plaatsvindt. Voor een volledige verbranding is een goede vermenging van verdampte olie (gasvorm) en zuurstof (uit de lucht) nodig. Iedere verstoring van dit proces geeft een onvolledige verbranding te weeg en dus walm. Een ideale verbranding geeft een blauwe vlam aan het uiteinde. geurolie lost een slechte verbranding niet op, want het is olie met een geurtje. In 1783 verbeterde de Fransman Aimé Argand de brander van de toen gangbare olielampen. In plaats van een pit plaatste hij een plat stukje geweven katoen tussen twee koperen buisjes in een cilinder. De zuurstoftoevoer naar de vlam werd hierdoor zo optimaal dat een lamp de lichtsterkte kreeg van wel twintig kaarsen. Dit noemde men een Argandbrander of ook wel een holle pit. Deze uitvinding werd verder verbeterd door de Fransman Quinquet, die een trekglas bovenop de vlam plaatste. Hierdoor werd de lucht vastgehouden en bij een vernauwing samnegeperst, zodat de zuurstof nog beter tot de vlam doordrong. De olie uit het reservoir wordt via de kous naar boven geleid via de capillaire werking. Door de bovenkant van de kous aan te steken wordt de temperatuur verhoogd en verdampt de olie tot gas. De opstijgende warmte in het trekglas zorgt er voor dat er tevens lucht(lees zuurstof) door de gaatjes onder in de brander wordt aangezogen. Deze lucht vermengt zich met de verdampte olie en zorgt voor een volledige verbranding, mits alle verhoudingen optimaal zijn. Om dit proces aan de gang te houden zijn de volgende zaken van belang: * Zorg er voor dat de kous tot op de bodem van het oliereservoir hangt. * Brand het reservoir nooit leeg. Als dat gebeurt verbrandt de bovenzijde van de kous en wordt de capillaire werking verstoord of wel de juiste aanzuiging van de lampolie. * Controleer regelmatig de bovenzijde van de kous of deze niet verbrand is, ook al is het oliereservoir niet leeg geweest. * Als de bovenkant van de kous vebrand is (zwart) of hij is onregelmatig van vorm (lange en korte stukjes), draai hem dan een stukje naar boven en snijdt hem met een vlijmscherp mesje evenwijdig met de koushouder af en draai hem weer iets naar beneden. * Als de lamp een maal brandt, draai dan de kous ietsje terug zodat er een niet te grote vlam ontstaat. * Naarmate de temperatuur in het trekglas hoger wordt zal de vlam ook groter worden. Let op de kleur van de vlam en stel de vlam eventueel iets terug. Een gezellige avond.

Er bestaat wel geurolie. Als de olielamp gaat stinken dan is de lont niet goed! bv te lang of te droog

Zorg dat je het lontje goed verzorgd. Af en toe iets afknippen. Laat een olie lamp nooit helemaal leeg branden. Hierdoor ontstaat een droge lont. Nooit helemaal volgooien met olie.

Er is in ieder geval citronella lamp olie. Dat wordt vaak 's zomers gebruikt. En verder zal het van het merk olie afhangen of dat stinkt. Ik heb er nooit last van. Toegevoegd na 6 minuten: Je kunt natuurlijk ook wat druppeltjes etherische olie toevoegen aan de lampolie.

Er moet een zeker evenwicht zijn tussen de vlam, de olie en de zuurstof. Bij een iets te grote vlam, verbrandt de olie niet volledig en zal gaan walmen en/ of gaan stinken. Zorg dus voor een klein ovaalvormig vlammetje. Ook de soort olie heeft invloed op de lucht er van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100