betaal je bij een hypotheek elke maand de netto of bruto lasten?

Als ik de hypotheeklasten willen bereken op internet, staat er netto maandlast en bruto maandlast. Ik wil gewoon weten wat je elke maand betaald, de netto of de bruto.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je betaalt de bruto maandlasten aan de bank. Als je voorlopige teruggave aanvraagt bij de Belastingdienst, krijg je elke maand alvast een bedrag terug van de Belastingdienst. Even afgezien van andere bijbetalingen of teruggaven, is datgene wat je per maand betaalt aan de bank minus datgene wat je per maand terugkrijgt van de Belastingdienst, je netto maandlast.   Toegevoegd na 1 minuut:   Anders gezegd: --  Je *betaalt* de bruto maandlast. --  Je *ontvangt* het verschil tussen bruto en netto maandlast. --  Neem je bovenstaande twee samen, dan verdwijnt er elke maand de netto maandlast van je bankrekening. (Ervan uitgaande dat je verder geen verrekeningen hebt met de Belastingdienst.)  

Aan je bank betaal je de bruto lasten. Dit is immers de aflossing van je lening + rente + eventuele aanvullende kosten. De netto last is het bruto bedrag - de rente die je kunt terug vragen van de belastingdienst. Dit is het bedrag dat het je dus eigenlijk kost. Maar je moet eerst het bruto bedrag betalen om achteraf de korting te krijgen. Bij de belastingdienst kun je de rente die je betaald op je hypotheek terugvragen. Dit kan de belastingdienst per maand of per jaar aan je betalen. De belastingdienst zal een berekening maken van wat je moet betalen aan hen en dat verrekenen met wat je terug krijgt. Bij maandelijks betalen krijg je dan een voorschot (en wordt aan het eind van het jaar gekeken of er het klopt - het kan dus zijn dat je meer krijgt of moet terug betalen). Bij jaarlijks betalen krijg je na de jaaropgave het bedrag dat over is na de hele berekening uitgekeerd. Dit is dan de definitieve betaling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100