Kun je hypotheek + opbrengst mee nenen?

Stel ik heb een huis gekocht met hypotheek van 200.000.
Ik wil een nieuw huis kopen, mag ik die 2ton hypotheek meenemen?
En ik verkoop mijn oude huis ook voor 2 ton. mag ik die dan houden voor het nieuwe huis? Dus dat ik dan een huis voor 4 ton kan kopen.
Of moet die opbrengst perse naar de hypotheek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op het moment van verkopen van het huis vervalt de hypotheek en moet dus afgelost worden. De hypotheek in Nederland rust op het huis.

De hypotheek rust op het huis. Zodra het huis verkocht wordt, zal de hypotheek afgewikkeld moeten worden. Indien u een andere woning koopt, biedt de hypotheekverstrekker soms wel de mogelijkheid als het ware de hypotheek mee te nemen. Echter, deze hypotheekverstrekker zal wel de normale stappen doorlopen als zou het om een nieuwe hypotheek gaan. Twee ton wordt dus geen vier ton. Of uw hypotheekverstrekker u een hypotheek wil verschaffen van 4 ton, hangt van de hoogte van uw inkomen af.

Bij de verkoop van het huis wordt de hypotheek afgelost, maar vaak kan de hypotheek met gelijke condities meegenomen worden naar de nieuwe woning. Het voordeel kan zijn dat de oude hypotheek als bijvoorbeeld spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek verder kan gaan. Als de afgesproken rente laag is, is het vaak mogelijk het rentecontract mee te nemen. De rente blijft dan gelijk voor de rest van de lopende rentevastperiode. Dit geldt alleen voor het bedrag dat geleend is voor het huis. Het rentecontract meenemen, kan dus voordelig zijn als het rentetarief aantrekkelijker is dan de actuele hypotheekrente. Vanaf 2013 is er niet meer bij alle hypotheekvormen recht op hypotheekrenteaftrek. Bij een nieuwe hypotheek is de rente alleen aftrekbaar, wanneer de hypotheek lineair of annuïtair is. Als vóór 2013 er een aflossingsvrije- of spaarhypotheek is, kan onder voorwaarden de oude hypotheek meeverhuizen met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt dus alleen voor het bedrag dat geleend is voor het oude huis. Hier is € 400.000 nodig voor de nieuwe woning. Als de oude hypotheek niet wordt meegenomen of meegenomen wordt onder andere condities is de rente over dit bedrag slechts aftrekbaar als de lening op z'n minst annuïtair is. Voorbeeld: 1e hypotheek (aflossingsvrij) is afgesloten in 2004. De hypotheek wordt meegenomen. Er is nog 20 jaar renteaftrek mogelijk over deze hypotheek. De lening mag dus aflossingsvrij blijven. Er wordt € 200.000 als tweede hypotheek bijgeleend. Deze lening is annuïtair of lineair wil die voor aftrek in aanmerking komen. Er is gedurende 30 jaar renteaftrek voor deze nieuwe lening mogelijk. De lening moet in maximaal 30 jaar worden afgelost. De betaalde rente bestaat uit aflossing (niet aftrekbaar) en rente (wel aftrekbaar) Gedurende de eerste 15 jaar is het rentebedrag hoger dan de aflossing. Na zo'n 15 jaar is het jaarlijks af te lossen bedrag hoger dan de rente. N.B: in dit voorbeeld is geen rekening gehouden met eventuele aankoop- en verkoopkosten.

Bronnen:
contentnl/belastingdienst/prive/woning/afl...
http://www.rabobank.nl/particulieren/produ...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100