Waaraan moeten wij denken wanneer ik een hypotheek neem bij een familielid?

Voor een verbouwing heb ik geld nodig. Ik zou een hypotheek kunnen nemen bij één van mijn ouders. Die is ouder dan 65+ en heeft een pensioen.

Ik kan ook mijn bestaande hypotheek verruimen, maar da's waarschijnlijk relatief duur. Mijn solvabiliteit is voldoende.

Waar moeten wij aan denken wanneer deze ouder mij een hypothecaire lening geeft?

--  Wat zijn de belasting- en inkomensconsequenties voor mij?
--  Wat zijn de belasting- en inkomensconsequenties voor de ouder?
--  Andere financiële dingen waaraan wij moeten denken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

als je ouders bereid zijn om je het geld te lenen kunje het mijn inziens beter als een voorschot op een eventuele erfenis lenen en dan de rente per jaar laten schenken zodat je met een minimaal bedrag als kosten uitkomt de geschonken rente is belastingvrij, je ouder hoeft geen belasting te betalen over het bedrag wat hij jouw leent en zo zijn er nog meer profijtvolle regels. Als Hypotheek is dat weer lastiger omdat een en ander vastgelegd moet worden in het hypotheekregister en je eerste hypotheeknemer er niet altijd mee eens zal zijn dat er een tweede hypotheek op hetzelfde object word gegeven.

Je ouders zijn geen hypothecaire instelling. Volgens mij kan je dan geen aanspraak maken op belastingsaftrek. Bovendien is er geen NHG mogelijk.

Opnieuw het zelfde antwoordt ga naar een notaris. Hij zal je wijzen op alle mogelijke valkuilen en advies geven.

Financieel en juridisch is het verstandiger om een lening te nemen op basis van een voorschot op de erfenis. Ik kan hier niet in detail op ingaan omdat er vele factoren zijn die bepalend zijn voor het resultaat, maar leg de zaak eens voor aan een fiscalist, accountant of belastingadviseur.

Een hypotheekrecht is volgens 3:227 BW een beperkt recht strekkende tot zekerheid om op een daaraan onderworpen registergoed(huis) een vordering bij voorrang boven andere schuldeisers te verhalen. Een hypotheek is dus niets meer dan een zekerheidsrecht voor een bank of persoon. Je vriend leent je geld, maar daarbij verstrek je hem een hypotheekrecht zodat hij zeker kan zijn dat hij zijn geld terug krijgt. Zo mag een hypotheekhouder executeren indien je je verplichtingen niet na zult komen. Dat je vriend buitenlands is doet niet ter zake omdat je huis in Nederland staat en daarop het Nederlandse recht van toepassing is. In art 3.120 wet IB staat dat mbt tot eigen woning de kosten van renten van schulden, kosten van geldlening aftrekbaar zijn. Het maakt dus voor de aftrekbaarheid niet uit of je een hypotheek bij een bank of bij een andere persoon hebt. Sowieso moet je naar de notaris, niet alleen omdat deze je goed zal voorlichten en een degelijk juridisch contract kan verzorgen, maar ook omdat het recht van hypotheek alleen dmv een notariele akte gevestigd kan worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100