Moet je een hypotheek adviseur betalen als je met ze rond de tafel wilt zitten?

En hoelang duurt het gemiddeld om een afspraak te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het hangt van de adviseur af of je moet betalen of niet. In mijn ervaring zijn ze meestal is het gratis. Hoelang het duurt om een afspraak te krijgen hangt ook af van de drukte. Maar zal meestal niet meer dan een week duren. Soms kan het de zelfde dag nog als je alle benodigde papieren bij je heb of als je alleen nog maar aan het oriënteren bent

Meestal is het 1e gesprek oriënterend en gratis, maar als je daarna verder met ze gaat en offertes laat maken, zodat jij de beste keuze maakt, wordt dat tegenwoordig berekend. Dit zijn min of meer vaste bedragen (bij De Hypotheker) afhankelijk of je wel of niet ingaat op een aanbieding.

Deelantwoord: "Vroeger" was een hypotheekadviseur "gratis", althans: de klant kreeg geen rekening van de adviseur. Uiteraard kreeg hij een vergoeding (afsluitprovisie) voor zijn werk van de bank/instelling van wie de hypotheek werd betrokken en uiteindelijk betaalde de klant dus toch. Vergelijk het met de 'gratis kop koffie' die je bij verschillende bedrijven krijgt, die wordt uiteindelijk ook gewoon aan de klant doorbelast maar 'verstopt' in de prijs van de producten. Sinds 2009 moet de tussenpersoon of adviseur inzicht geven in de kosten van het hypotheekadvies. Dat is wellicht even wennen/schrikken maar toch 'zuiverder', de kans dat er andere belangen meespelen, wordt kleiner. "Uit een onderzoek van de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) denkt de starter op de huizenmarkt dat de adviseur 14 uur kwijt is om alles uit te zoeken. Iemand die zijn lening wil oversluiten denkt dat hij/zij al na 6 uur klaar is met zijn werk. Dat klopt niet. Bij het direct betalen van de hypotheekadviseur moet u rekenen op een bedrag van minimaal € 2500. Dat lijkt veel, maar de tussenpersoon moet daar tussen de 15 en 25 uur voor werken. En met een uurtarief van tussen de € 100 en € 175 kom je al gauw op een dergelijk bedrag." De bronsite biedt veel informatie voor vragen hieromtrent.

Bronnen:
http://www.hypotheekberekenen.cc/KostenHyp...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100