Is het nu tijdens de crisis verstandig om je hypotheek over te sluiten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Je kan het beste laten informeren door een financieel adviseur mocht je plannen hebben in deze richting.

Gezien de Zeer lage hypotheekrente lijkt het me heel verstandig, maar dat ligt er natuurlijk ook aan hoe jouw rente nu is. Verders zijn het rare tijden, niets is meer zeker, er lijkt wel een herstel aan te komen, er worden ineens meer huizen verkocht en als dit gaat doorzetten, dan zou de rente wel weer kunnen stijgen en dan ben je te laat. Gewoon nu even met je bank gaan praten, bijna zeker dat het een voordeel oplevert. Vergeet niet dat je al een hypotheek hebt of het nu slecht of goed gaat, je hebt alleen nu een kans om minder tegaan betalen. Dus wat let je?

Dan moet je heel erg goed nadenken over hoe *JIJ* denkt dat het met de rente zal gaan. ALS je denkt dat de rente in de komende jaren weer omhoogkruipt, dan kun je hem beter nu lekker laag vastpinnen, voor een lange tijd (10 jaar?), zelfs met de boete die je betaalt. ALS je denkt dat hij nog verder omlaag zal gaan moet je dat niet doen, of dan kun je oversluiten met een variabele rente. Die is dan nog laag ook, want variabel is altijd goedkoper dan lang vast. Op het moment dat je *denkt* dat de rente weer omhoog zal gaan, sluit je wederom over: en dan voor 10 jaar vast of zo. Het gaat dus om je inschatting wat de rente NU gaat doen. Laat je niet gek praten door adviseurs. Of Liever gezegd, doe dat WEL, en luister naar minstens 3 of 5 adviseurs van verschillende instellingen. Een bank, een verzekeraar, een financieel planner, ze hebben allemaal weer andere uitgangspunten, inzichten, en belangen. Verdiep je er wel in. Doe *niets* wat je niet begrijpt!! Want het is je eigen beslissing, je kunt nooit wijzen naar 'die proffesionals' want ze zitten er allemaal weer anders in met andere belangen...

Net als bij beleggen en andere financiele transacties blijft het een gok. We kunnen niet in de toekomst kijken.

'De crisis' heeft er helemaal niets mee te maken. Je weet wat je nu betaald, je kunt navragen wat je in een oversluitsituatie moet gaan betalen en je weet of het voor-of nadelig is. Vergeet niet dat een lagere rente ook effect heeft op het spaardeel als je een spaarhypotheek hebt (je krijgt er de rente over die je over je schuld betaald). ALs de huidige rentevastperiode nog loopt, moet je ook de boeterente, eventuele taxatie en notariskosten meenemen. Beperk je ook niet tot je huidige bank, een andere bank is misschien wel veel gunstiger, al moet er wel een flink rentevoordeel te halen zijn om de afsluitprovisie en overige kosten goed te maken. Daar krijg je namelijk mee te maken als je van bank verandert, bij je huidige bank heb je die kosten niet. Voorbeeld, vind je een bank met 0,5 lagere rente, dan scheelt dat bij 300.000 euro hypotheek 15.000 over een rentevastperiode van 10 jaar. De kosten om naar een andere bank over te stappen verdien je daarmee makkelijk terug. (netto bruto is niet aan de orde, zowel de rente als afsluitprovisie zijn aftrekbaar, maar uiteraard is het netto bedrag van mijn voorbeeld lager) Naast rekenen moet je je ook nog 'even' verdiepen in de voorwaarden en bepalen of verschillen daarin voor jou belangrijk zijn. Succes!

Op de website van de Autoriteit Financiële Markten kun je een rekentool vinden waarmee je zelf kunt uitrekenen of oversluiten wel of niet verstandig is. Klik aan de rechterkant op rekentool: oversluiten. td

Bronnen:
http://consument.afm.nl/consumenten/produc...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100