Kan ik samen met mijn vriend een huis kopen terwijl ik een DLK heb?

Mijn vriend en ik zijn nu zo’n 8 maanden samen. We hebben beide nog ons eigen huisje. Ik heb een huurwoning en hij heeft een koopwoning.
Het moet allemaal nog blijken, maar zoals het er nu naar uitziet, denken wij over een jaartje te gaan samenwonen. We willen dan graag samen een huis kopen.
Mijn vriend heeft een vaste baan met een brutojaarsalaris van € 43.000 en geen schulden verder. Ook ik heb een vaste baan, een brutojaarsalaris van € 27.000 en een doorlopend krediet van € 5.000. Die lening heb ik destijds afgesloten omdat ik een auto nodig had voor mijn werk… Uiteraard hoopte ik er op dat ik het doorlopend krediet z.s.m. weer af kon lossen, maar helaas lukte dit niet aangezien mijn vaste lasten veel te hoog zijn (ten tijde van het afsluiten van het DLK woonde ik samen met mijn vorige vriend en dus waren de vaste lasten voor mij toen veel lager dan in de situatie waar ik nu in zit. Nu lukt het mij net om rond te komen en de rente van het DLK te betalen. Aflossen zit er helaas dus niet in….) Nu vraag ik mij af of het ook mogelijk is om een hypotheek af te sluiten als 1 van beide een DLK heeft ter hoogte van € 5000? (heb geen negatieve BKR notering aangezien ik altijd keurig netjes de rente betaal)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hallo, Harde voorwaarde 1 is dat jullie allebei een contract voor onbepaalde tijd hebben, dit bedoel je waarschijnlijk met een vaste baan. Vervolgens geef je je bruto jaarinkomen. Met onderstaande link heb ik een (proef) berekening uitgevoerd, ik heb daarbij wat aannames gedaan over zijn leeftijd (32) jouw leeftijd (27) en het rentepercentage (8%) ik kom dan op een hypotheek uit van 315.000 Zoals je ziet kunnen jullie de hoogte van de schulden invoeren bij de berekening en de aflossingen en rente. En naar mijn mening stelt een schuld van 5K niet zoveel voor en is dit in jullie situatie helemaal niet iets om je druk over te maken. Gr Mar

Bronnen:
http://www.hypotheker.nl/hypotheken/ik+wil...

Ja dat is best mogelijk omdat er als jullie samen gaan wonen wordt gekeken naar jullie beide inkomsten en lasten die jullie na de koop hebben.

Hoi, ja hoor dat is mogelijk. Hetvis misschien zelfs mogelijk om je dlk mee te nemen in jullie nieuwe hypotheek. Dan is je hypotheek dus iets hoger maar ben je je dlk kwijt. Maarvdit verschilt allemaal per hypotheekverstrekker.

Zoals hierboven al aangegeven, hoeft een DLK geen belememring te zijn voor een hypotheek. Als je een eigen huis hebt, kun je je DLK zelfs omzetten naar een WOZ-krediet. Dat heeft als voordeel dat de rente vaak lager is.

Bronnen:
http://weblog.independer.nl/faq/woz-krediet/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100