Hoe kan het dat aan de Spaanse kust de vastgoedprijzen vaak lager zijn in meer toeristische gebieden?

Ik wil investeren in Spanje of Portugal, en hierbij (als ik er zelf ben) tussen de Spanjaarden zitten en niet tussen Duitsers, Belgen en Nederlanders. Dus de minder toeristische gebieden, ver van discobars en ander feestgedruis, all in ressorts etc. Ik volg hiervoor heel wat op internet, maar ga ook naar beurzen voor 2de verblijf. Wat ik niet begrijp is dat de relatief nieuwe woningen in de drukke toeristische gebieden in Algarve en Spaanse costa's vaak veel lager liggen dan aan de Atlantische kust (waar toch veel minder toeristen komen heb ik al zelf ervaren) of de Westkant van Andalusia. Ik zie hier net weer iets passeren voor 132500 in Alicante, terwijl ik daar bv. in de buurt van de kust van Lisboa amper iets voor vind.
Hoe kan dat? Ik ga er toch vanuit dat bij "vraag en aanbod" de drukste gebieden het meeste vraag hebben dus duurder zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er spelen 2 zaken: inderdaad vraag en aanbod. De toeristische gebieden trekken niet alleen meer potentiële kopers, maar hebben (zeker na corona) ook veel meer aanbod. Daar komt bij dat jij niet de enige bent die de voorkeur heeft voor een woning in Spanje waarbij je wel de voordelen van zon en strand hebt, maar niet de nadelen van toeristische drukte. Ook daar geldt dus het systeem van vraag en aanbod, alleen is er in dit geval veel meer vraag dan aanbod. En dus hogere prijzen voor vergelijkbare woningen.

De gevolgen van en de blijvende angst voor corona hebben ervoor gezorgd dat de vastgoedprijzen in de toeristische kustgebieden van Spanje en Portugal fors zijn gedaald. Veel favoriete bestemmingen zijn nagenoeg uitsluitend per vliegtuig bereikbaar (bijv. de Algarve) en vanwege corona is het toerisme daar naar toe geminimaliseerd: in 2020 en 2021 vaak minder dan 50% vergeleken met 2019. De allochtonen -Spanjaarden en Portugezen- hoeven niet te vliegen en rijden wel massaal naar hun (minder toeristische) kustplaatsen en dus zijn de prijzen daar niet gedaald.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100