Wanneer geef ik mijn adreswijziging door (zie toelichting aub)?

Mijn verloofde en ik hebben een vrije sector woning gevonden. We gaan het contract binnenkort tekenen. Ik sta nog wel ingeschreven bij mijn ouders omdat ik daar al mijn hele leven woon. Wanneer ben ik verplicht om mijn adres te wijzigen naar de woning die ik nu ga huren? Ik ga er namelijk niet gelijk in wonen, maar pas na mijn bruiloft over een aantal maanden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zolang jij dat wil want zolang je post nog steeds bij jouw komt is er niets aan de hand. Je verhuizing zal je wel moeten doorgeven aan de gemeente want je moet wel de gemeentelijke belastingen betalen vanaf het moment dat je het pand huur. De verzekering zal je ook moeten afsluiten.

Formeel hoor je je in te schrijven op de plaat waar je daadwerkelijk woont ('slaapt'), dus formeel moet je je adres veranderen zodra je daadwerkelijk op je nieuwe adres gaat wonen. In de praktijk is de controle hier op meestal niet zo streng en kun je jezelf overschrijven wanneer je wil. De belangrijkste uitzondering is, als jij of je ouders een bijstandsuitkering, huur- of zorgtoeslag krijgen - dan is een verkeerde inschrijving al snel frauduleus. Aanvulling: Het is overigens ook niet altijd handig om een gehuurde woning langdurig (echt en op papier) leeg te laten staan - dat trekt de aandacht van zowel instanties als inbrekers of krakers. Ga er dus gewoon wonen, zou ik zeggen.

Toegevoegd op 01 mei 2021 14:58: tekst

Van de site van de Rijksoverheid: "Termijn voor doorgeven verhuizing U moet uw verhuizing doorgeven binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen nadat uw adres verandert. De datum die u op de aangifte als verhuisdatum vermeldt, geldt als de datum van verhuizing. Geeft u de verhuizing pas ná vijf dagen door? Dan wordt de aangiftedatum als verhuisdatum vastgelegd. Gemeenten mogen een boete geven van maximaal € 325 als u belangrijke wijzigingen niet op tijd doorgeeft. Benodigde documenten U heeft de volgende documenten nodig om uw verhuizing door te geven: een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument); een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner)." Dus: tijdig doorgeven voor de daadwerkelijke verhuizing (verhuisdatum is leidend) maar uiterlijk 5 dagen daarna.

Toegevoegd op 02 mei 2021 04:18: bron
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/g...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100