Ik huur een bedrijfspand en heb een contract van 20 jaar. Over 4,5 jaar loopt de contract af, moet ik de pand teruggeven aan de huisbaas??

Weet jij het antwoord?

/2500

Daarvoor moet je het contact na lezen hierin staat of er na 20 jaar wederom een periode van huur kan worden afgesproken. Meestal is dat wel zo.

Nee, dat hoeft niet. Na afloop van het contract mogen er nieuwe regels worden opgesteld, een hogere of lagere huur en een nieuwe tijd waarvan je op aan kan dat je er in mag blijven. Volgens mij moet de huisbaas je een jaar tevoren melden als je huurcontract niet verlengd gaat worden. Wil je dat eerder weten, dan kan je het altijd aan hem vragen.

Ik denk dat het verstandig is, een advocaat in de arm te nemen als je er niet uit wilt. Mogelijk is er toch een manier om de ruimte niet uit te hoeven. De huurovereenkomsten met een duur van vijf tot tien jaar, is geregeld in artikel 7:293 en verder van het Burgerlijk Wetboek. Dit geldt zowel voor overeenkomsten die zo door huurder en verhuurder zijn afgesproken, maar ook voor overeenkomsten die stilzwijgend zijn verlengd Deze overeenkomst kan door huurder of verhuurder worden opgezegd, maar alleen schriftelijk of met een deurwaardersexploot. Bovendien moeten de redenen van de opzegging duidelijk zijn vermeld ). De opzegging door de verhuurder is nietig (niet geldig) indien niet de gronden van de opzegging worden vermeld. Deze opzegging moet tenminste één jaar voor de einddatum zijn gedaan. Na tien jaar leidt het niet tijdig opzeggen tot een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. In dat geval kan de huurovereenkomst op elk moment met inachtneming van een termijn van één jaar worden beëindigd. Als de verhuurder opzegt, moet hij bovendien de huurder gelegenheid geven om binnen zes weken mede te delen of hij akkoord gaat met de beëindiging van de overeenkomst. Reageert de huurder niet of negatief, dan heeft de opzegging geen effect, tenzij de verhuurder de kantonrechter vraagt om de overeenkomst te beëindigen. De verhuurder zal dus een procedure moeten voeren om zijn opzegging ook daadwerkelijk te effectueren. Een verzoek tot beëindiging zal door de kantonrechter alleen worden toegewezen als: a. De verhuurder zelf (of familieleden) de bedrijfsruimte wil gaan gebruiken en hij het dringend nodig heeft (voor deze grond is het noodzakelijk dat de verhuurder tenminste drie jaar eigenaar van het pand is) b. De bedrijfsvoering door de huurder niet is geweest zoals een goede huurder past. ▲ De huurovereenkomst van 10 jaar en langer De beëindiging van de overeenkomst die tien jaar heeft geduurd, gaat op dezelfde wijze als voor overeenkomsten van 5 tot 10 jaar.

Bronnen:
http://www.advocaten.nl/huur-van-middensta...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100