Kom ik in de volgende situatie in aanmerking voor huurtoeslag?

Hallo,

Een vriendin en ik gaan binnenkort een appartementje huren bij een particulier en wilden graag weten of een van ons in aanmerking kon komen voor huurtoeslag. Het zit namelijk zo, er wonen nog meer mensen op andere etages, waarmee we de voordeur en gezamenlijke huisnummer delen, maar elke etage heeft weer wel een afsluitbare deur en ieder zijn eigen voorzieningen, zoals keuken, badkamer etc. Telt deze deur dan ook mee als ' eigen voordeur '?
Verder bedraagt de kale huur in totaal 700 euro, wat als het goed is boven de huurtoeslag grens ligt. Wij wilden echter de bedragen door de helft delen, is het dan mogelijk als er maar 1 persoon inschrijft en dus als hoofdhuurder wordt aangemerkt voor een bedrag van 350 euro? Of valt deze optie al weg alleen al door het feit dat er nog andere huurders op hetzelfde adres staan ingeschreven ?

Een laatste vraag dat niet met de huurtoeslag te maken heeft, maar met de verplichtingen van een verhuurder. Weten jullie misschien of het ook verplicht is voor een particulier die kamers verhuurt om per jaar de vooruitbetaalde servicekosten te verrekenen ( en dus een evt. overschot terug te betalen) ? Aangezien veel kamers worden verhuurt incl. servicekosten, soms zonder vermelding van de kale huurprijs.

Hopelijk hebben jullie hier meer verstand van.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In veel huizen in Amsterdam en Rotterdam bestaat een gezamenlijke opgang en op de etage zelf kom je dan door je eigen (kamer)deur in je woonruimte, waar wc, badkamer en keuken zitten, soms in oude huizen nog de wc in de gemeenschappelijke opgang. Dat wordt allemaal als zelfstandige woonruimte beschouwd. Gezien je huurprijs en omstandigheden zit je in een zelfstandige woonruimte en ook in de geliberaliseerde sector, het huurbedrag komt uit boven de huurgrens. Dat betekent niet direct dat er niets meer aan te doen is. Vraag het huurteam van je gemeente om raad, de huurprijs kan te hoog zijn. Soms kan de rechter ingeschakeld worden als de huur onredelijk is en dan volgt een correctie. Servicekosten/stookkosten worden normaliter na het einde van het jaar in een keer verrekend, dus hetzij bijbetalen hetzij terugkrijgen. Zijn er meters die je zelf maandelijks kunt bijhouden als check? De verhuurde moet bij de jaarlijkse afrekening uiteraard met de berekeningen komen. Sercicekosten zijn ook aan regels onderworpen. Bekijk het contract heel nauwkeurig en neem het ook mee naar het Huurteam. Bij kamerhuur ligt het iets anders, daar is meestal een all inclusive prijs overeengekomen. Dan wordt er niets verrekend. Zoals de zaken nu staan krijg je geen huursubsidie omdat je inde vrije sector zit. Je kunt de huurprijs niet delen met jullie tweeën, immer de woonruimte wordt tegen één bedrag verhuurd en niet per persoon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100