Kom ik in de volgende situatie in aanmerking voor huurtoeslag?

Hallo,

Een vriendin en ik gaan binnenkort een appartementje huren bij een particulier en wilden graag weten of een van ons in aanmerking kon komen voor huurtoeslag. Het zit namelijk zo, er wonen nog meer mensen op andere etages, waarmee we de voordeur en gezamenlijke huisnummer delen, maar elke etage heeft weer wel een afsluitbare deur en ieder zijn eigen voorzieningen, zoals keuken, badkamer etc. Telt deze deur dan ook mee als ' eigen voordeur '?
Verder bedraagt de kale huur in totaal 700 euro, wat als het goed is boven de huurtoeslag grens ligt. Wij wilden echter de bedragen door de helft delen, is het dan mogelijk als er maar 1 persoon inschrijft en dus als hoofdhuurder wordt aangemerkt voor een bedrag van 350 euro? Of valt deze optie al weg alleen al door het feit dat er nog andere huurders op hetzelfde adres staan ingeschreven ?

Een laatste vraag dat niet met de huurtoeslag te maken heeft, maar met de verplichtingen van een verhuurder. Weten jullie misschien of het ook verplicht is voor een particulier die kamers verhuurt om per jaar de vooruitbetaalde servicekosten te verrekenen ( en dus een evt. overschot terug te betalen) ? Aangezien veel kamers worden verhuurt incl. servicekosten, soms zonder vermelding van de kale huurprijs.

Hopelijk hebben jullie hier meer verstand van.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ingewikkelde situatie. De eisen voor huurtoeslag zijn sowieso dat je een eigen adres moet hebben (heb hier zelf in het verleden problemen mee ondervonden, in een soortgelijke situatie). Dit adres kan ook een A of een B zijn, dat maakt niet uit (bijv 125a of 48c) Daarnaast moet er sprake zijn van een officieel huurcontract waarin de bedragen duidelijk staan opgesteld. Aangezien de kale huur boven de 685 euro liggen (de grens) zal je inderdaad geen toeslag aan kunnen vragen, zeker niet omdat je vriendin en jij op hetzelfde adres wonen. Zelfs als jij als hoofdhuurder ingeschreven zou staan is je vriendin nog medehuurder, en dat geeft voor de belastingdienst al genoeg reden om geen toeslag te verstrekken. Misschien als je in het huurcontract officieel de bedragen splitst dat er nog wel mogelijkheden zijn, maar om eerlijk te zijn betwijfel ik het. Wat het laatste deel van je vraag betreft heb ik helaas geen antwoord. Over het algemeen worden servicekosten per maand betaald, maar hoe het met vooruitbetalen zit, geen idee. Heel veel succes en hopelijk kan je fijn wonen daar!

Je komt helaas niet in aanmerking voor huurtoeslag. - Voor huurtoeslag moet je een eigen voordeur hebben, je geeft aan een gedeelte voordeur en huisnummer te hebben, dus hiermee vervalt je recht op huurtoeslag al. - Daarbij is huurtoeslag per woning (per eigen woning dus) en kan niet per persoon gesplitst worden, ook niet in het contract, want het blijft hoe dan ook éénzelfde adres en dat ziet de belastingdienst wel. - Ook is het bedrag te hoog en vervalt daarbij het recht op huurtoeslag. - De servicekosten die 'teveel' wordt geïnd kunnen eventueel worden terugbetaald, maar dit ligt aan de verhuurder. Als jij bent ingestemd met (bijvoorbeeld) 30 euro service kosten, dan ben je ermee akkoord gegaan dat jij dit bedrag gewoon kwijt bent. Het terug krijgen van toch teveel betaalde servicekosten is dus een voorrecht, maar geen verplichting van de verhuurder. Toegevoegd na 1 minuut: Het eerste punt een toevoeging: als jouw eigen voordeur een ander nummer heeft (zoals al eerder gezegd, a/b/c of echt een ander nummer) dan heb je wel een eigen voordeur (en brievenbus). Wanneer dit niet is (ookal zit er wel een slot op) krijg je dus geen huurtoeslag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100