Waaruit bestaan de bruto maandlasten bij een hypohteek en welke kosten worden daar vanaf gehaald voor de netto maandlasten?

welke kosten worden in minder gebracht op de bruto maandlasten van een hypohteek om uiteindelijk de netto maandlasten over te houden

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een hypotheek hebt mag je de rentekosten van je hypotheek aftrekken van je belastbaar inkomen. De bruto maandlasten zijn de maandlasten die je daadwerkelijk betaalt aan de bank. De netto maandlasten zijn de maandlasten als je het belastingvoordeel meerekent. Even een simpel voorbeeld: Stel, je hebt een inkomen van € 100.000 euro en je betaalt iedere maand € 2000 euro rente aan de bank is die € 2000 euro rente je bruto-maandlast. Die 2000 per maand (24000 per jaar) is aftrekbaar van de belasting. Daarom krijg je 52% van dit bedrag terug van de belastindienst (even afgerond dus 12000 per jaar). Dus is je netto-maandlast geen € 2000 maar € 1000 per maand. In dit voorbeeld heb ik even geen rekening gehouden met de bijtelling eigen woning en zijn de bedragen afgerond om het makkelijker te maken. Overigens is het vaak zo dat als er reclame wordt gemaakt voor wat je "maar" betaalt aan netto maandlasten met altijd uitgaat dat je 52% belasting betaalt. In veel gevallen is de belasting 42% of 37,5% dus zijn je netto-maandlasten wel wat hoger (in mijn voorbeeld € 1200 resp. € 1350 afgerond).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100