Mag een verhuurder van woonruimte juridisch gezien een huurcontract van 5 jaar aanbieden aan een huurder?

Gebracht in de constructie dat hier tegenover een korting op de huurprijs staat!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, de huurder in Nederland is dusdanig beschermd dat een tijdelijke contract wettelijk nooit bindend is, je kunt die huurder er dus niet verplicht uitzetten na 5 jaar. Een uitzondering hierop is als het verhuurt wordt via de leegstandswet, maar dan is de maximale periode slchts 2 jaar. Toegevoegd na 2 minuten: Hier staat nog wat meer info: http://www.huurders.info/?id=174

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Ja dat mag de verhuurder kan namelijk over 5 jaar andere plannen met het huis hebben.

Is de vraag: mag een huurder een contract aanbieden met een minimumcontractduur van 5 jaar? Het antwoord is dan ja. Er zijn geen bepalingen in het wetboek die verbieden om een huurcontract met zo'n lange looptijd te hebben. De vraag is wel of je dit als huurder zou willen. Is de vraag: mag je een huurcontract aanbieden die na 5 jaar afloopt? Het antwoord is: nee. In 5 jaar bouw je huurbescherming op (sterker nog: deze vloeit vrijwel altijd voort uit een huurovereenkomst, ongeacht de tijdsduur, uitzonderingen daargelaten). De gronden om dan op te zeggen (van de verhuurder uit) zijn dan beperkt. Zie de bron voor de redenen.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Ja dat mag. Er is niemand die dit verbied, ook de wetgever niet. Huurcontracten van 5 jaar zijn zeer gebruikelijk bij artikel 7:290 bedrijfsruimten. Deze 5 jaar is ter bescherming van de huurder omdat deze dan geen huurdersbescherming hebben. Omdat deze huurders wel forse investeringen doen om hun bedrijfsruimte aantrekkelijk te maken is deze vorm van huurcontracten ontstaan. Voor woonruimten is dit niet noodzakelijk omdat een huurder bij de wet beschermd is. Dus voor jou maakt het helemaal niets uit of je een contract tekent voor een jaar of voor 5 jaar, je bent immers toch wel beschermd (bij de wet). Blijkbaar wil de verhuurder gedurende langere tijd zekerheid hebben en bied je daarom een korting aan als je voor 5 jaar gaat huren. Maak je van dat aanbod gebruik, dan kun je niet zomaar voortijdig opzeggen. Juridisch is er niets op tegen om voor langere duur een afspraak te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100