Hoe warm zou jij een dekbed wassen als er geen wasvoorschriften op staan? En wel of niet in de wasdroger doen?

Ik heb een dekbed dat ik wil wassen, maar er zit geen labeltje op. Nu heb ik geen idee wat ik ermee moet doen. Ik wil wel dat ie goed schoon wordt (stof- en schimmelvrij, mocht dat er nu inzitten), maar niet dat er iets fout mee gaat.
Wat zouden jullie doen?
Ik weet ook niet waar ie mee gevuld is overigens.

Weet jij het antwoord?

/2500

Reiniging donzen dekbed Een goede kwaliteit donzen dekbed kan normaal gesproken op 60 graden Celsius worden gewassen met een fosfaatvrij wasmiddel. U kunt het dekbed drogen in een droogtrommel. Bij normaal gebruik is het reinigen slechts één keer in de 4 of 5 jaar nodig. kijk voor andere dekbed soorten op de onderstaande link

Bronnen:
http://www.beddenhuisonline.nl/pr/subpage....

Bij twijfel zou ik hem sowieso naar de stomerij brengen, dan weet je zeker dat hij goed blijft. Maar als je het nu toch perse zelf wilt doen dan zou ik hem niet heter wassen dan 30 graden en ZEKER niet in de droger doen. Dan hou je helemaal niets over denk ik en je weet ook niet of de stof brandbaar is die in je dekbed zit.

Je kunt het sowieso op 40 graden wassen en stop er een paar tennisballen bij, zodat de dons verdeeld blijft, ook in de droger

Ik zou een dekbed, waarvan ik niet wist wat er voor vulling in zat, wassen op 30 graden. Als je het dekbed gewassen hebt, kun je zien of het dekbed een donzen vulling heeft. Als de vulling erg klontert dan is het dons. Een donzen dekbed kun je alleen maar in de wasdroger drogen. Tijdens het droogproces moet het bij voortduring geschud worden. Doe er wel een paar tennisballen bij. Dit maakt dat het dons tijdens het droogproces nog beter opgeklopt wordt, zodat het zijn isolatie weer terug krijgt. Een wollen of synthetisch dekbed kun je gewoon ophangen om te drogen.

Als hij 'luchtig' aanvoelt zit er meestal dons in. Voelt hij compact aan is hij synthetisch. Deze laatste kun je dan wel op 40 graden wassen, deed ik ook altijd. Nu is alleen de hamvraag of hij in je wasmachine past, een tweepersoons dekbed is dan wat moeilijker. Als je hem in de wasdroger doet, doe er dan een tennisbal bij, zo wordt hij weer mooi 'fluffig'.

Gewoon op 30 graden wassen (als ie in je machine past). Ik heb het eens met dons en met synthetisch gedaan en het komt er gewoon goed uit. Als je een droger hebt is het nog makkelijker, bij mij ging het zelfs zonder de tennisballen goed!

Ik was ze altijd gewoon op graden of 30 niks mis mees...

Het ligt er helemaal aan wat voor vulling gebruikt wordt. Als het dons is zou je eens kunnen kijken op:

Bronnen:
http://www.dekbedden.com/wasvoorschriften.php

Zou het dekbed op 30 a 40 graden wassen, met een wolwasmiddel, kan nooit kwaad lijkt mij, maar in de wasdroger zou ik het niet doen. Zou het dekbed liggend laten drogen en veel op schudden.

Bronnen:
Hoe warm zou jij een dekbed wassen als er...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100