Waarom mag een koffiepadmachine niet met azijn ontkalkt worden?

Het gewone koffiezetapparaat heb ik altijd m.b.v. schoonmaakazijn ontkalkt, maar dat schijnt niet goed te zijn voor de padmachine. Ik vraag me af waarom niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Azijn tast de metalen aan (zie link 3) Het is het beste om een senseo te ontkalken met een middel op basis van citroenzuur. Dit hoeft niet perse een speciaal ontkalkingsmiddel voor de senseo te zijn. je kunt ook 1/3 van het citroensap van zo'n plastic citroentje dat je in de supermarkt kunt kopen (voor bijv. bij het bakken) gebruiken.

Bronnen:
http://omaweetraad.com/forum/viewtopic.php?t=367
http://www.espressissimo.nl/files/espresso...
http://www.hoemoethet.be/hoe-een-senseo-ontkalken/

Omdat ze aan speciale ontkalker voor het coffepad-apparaat meer verdienen natuurlijk. Een fles totaal onschadelijke azijn kost een drol en drie knikkers, senseo ontkalker kpost tussen de 5 en 8 euro. Met die fles azijn kun je ook nog eens tig keer zo lang. Je Senseo zal er niet koud of warm van worden, zolang er maar een zure vloeistof doorheen loopt en daarna even een paar keer goed doorgespoeld wordt.

Bronnen:
http://www.huishoudplaza.nl/hhp_article_sh...
http://www.twenga.nl/prijs/philips-senseo-...

Het idee van de fabrikant is dat middelen zoals Durgol meer kalk (in korte tijd) kunnen oplossen dan azijn. Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken waardoor de kalkdeeltjes de dunnen leidingen kunnen verstoppen. De ontkalker loopt namelijk heel snel door het koffiezetapparaat. Bij een gewone koffiemachine of snelkoker is er een groot element en kan je de azijn een tijdje laten inweken. Bij een espressomachine en padmachine loopt de ontkalkingsvloeistof heel snel door het apparaat heen. Maar dat is wel iets wat de fabrikant van o.a. Durgol beweert. Aan de andere kant zie ik deze instructie niet alleen bij pad machines, maar ook bij espresso machines. En ze zullen toch niet allemaal geld krijgen van Durgol denk ik. Toegevoegd na 3 minuten: NB. Ik noem nu Durgol, mar er zijn meer espressomachine ontkalkers die mogelijk goedkoper zijn en ook niet op basis van azijn of citroenzuur werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100