Waar komt het woord waterballet vandaan?

Als je bijvoorbeeld een flesje water omgooit zegt men vaak: wat is het hier een waterballet of wie heeft er hier zo'n waterballet van gemaakt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Letterlijk betekent waterballet een voorstelling waarbij dansbewegingen gemaakt worden in water. Figuurlijk is het een omstandigheid, toestand of handeling waaraan veel water te pas komt. Wat tegenwoordig synchroonzwemmen heet was vroeger waterballet. In 1907 gaf de Australische Annette Kellerman in New York een demonstratie zwemmen met muziek op de achtergrond. Na deze succesvolle demonstratie verspreidde de sport zich snel. In de jaren veertig werd de Amerikaanse Esther Williams een echte filmster dankzij haar filmmusicals waarin waterballet een grote rol speelde. In 1973 stond voor het eerst waterballet op het programma van de Wereldkampioenschappen zwemmen. De figuurlijke betekenis van het werkwoord is vermoedelijk geleidelijk ontstaan. Ook met de gedachte aan een fontein waar kinderen graag gaan spetteren als het erg warm weer is, is het overvloedig rondvliegen van natte spetters heel logisch een waterballet te noemen.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...
http://www.kv-oostkamp.be/about.html
http://www.youtube.com/watch?v=xYW64moSLKg

waterballet ` wa - ter - bal - let het -woord schertsend overstroming waar men doorheen moet waden Gevonden op http://www.woorden.org/woord/waterballet 2. waterballet Het in of op het water uitgevoerd ballet. Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/waterballet 3. waterballet •het in of op het water uitgevoerd ballet. Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/waterballet 4. waterballet 1) Natte bedoeling 2) Werkwijze waarbij met veel water gemorst wordt Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/wa 5. Waterballet `Waterballet` is een watersport vergelijkbaar met ballet maar dan in het water. Andere namen voor waterballet zijn synchroonzwemmen en kunstzwemmen. Synchroonzwemmen is nu een exclusief vrouwelijke aangelegenheid maar het waren de heren die eigenlijk voor het eerst een wedstrijd waterballet - want z... Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterballet

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/waterballet

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100