Hoe kan het dat het stinkt nadat ik mijn wasmachine aan heb gehad?

Sinds kort is de riolering hier vervangen, en sinds die tijd stinkt het naar een putlucht als ik de was machine aan heb, vreselijk! Voorheen was er niets aan de hand! Hoe kan dat en is er iets aan te doen? Ik was niet zo vaak, omdat ik niet vaak thuis ben, maar daar kan het niet door komen, want voorheen was dat ook geen probleem. De riolering loopt vanaf voordeur naar straat, in hele straat hebben ze het vernieuwd.

Toegevoegd na 4 uur:
Ik heb net de wastafel in de douche ruimte gebruikt, daar even wat water laten lopen, en de stank begint weer! Ligt dus niet alleen aan wasmachine.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tussen jouw wasmachine en de grote rioolbuis zit een vrij smalle afvoerbuis. Als jouw wasmachine het water afpompt, duwt het weggepompte water de lucht die in die afvoerbuis voor zich uit, richting de grote rioolbuis. Die lucht moet ergens heen. Als de sifon van een wasbak (of de douchebak) droog staat (water verdampt, kan gebeuren na lange tijd niet gebruiken), komt de stinkende lucht uit de grote rioolbuis door de sifon naar buiten. Als dat het probleem is, moet je alle sifons vullen door de betreffende kraan tien seconden te laten lopen. Als echter de ontluchting van de grote rioolbuis niet goed werkt, zal de lucht uit het riool toch omhoog komen. Het water in de sifons biedt dan namelijk niet genoeg tegendruk. Je kunt controleren of dit zo is door bij een stinkende wasbak te gaan staan op het moment dat de wasmachine begint met afpompen (en de wasbak dus nog niet stinkt). Als je dan geborrel hoort vanuit de wasbak, of een soort kloek-kloek-kloek-geluid, dan is dat de rioollucht die vanwege de druk door je sifon (waterslot) heen wordt geperst. Zodra je dat geborrel hoort, zal het dan ook meteen gaan stinken. Als dat het probleem is, heb je dus een ontluchtingsprobleem. Dat moet worden opgelost door degene die het riool heeft vervangen. Zij plaatsen een ontluchter, die de stinkende lucht vrijlaat op een plek waar je er geen last van hebt.

Het zou kunnen dat jouw deel in huis, constant vacuum wordt getrokken zodat je chiffon niet meer onder water staat, deze werkt namelijk als een stank afsluiter. Ik zou toch even bellen met de gemeente, deze zal waarschijnlijk de opdrachtgever zijn.

Het lijkt erop dat het waterslot dat bij de afvoer van de wasmachine zit, niet goed meer werkt. Als het alleen komt na het wassen met de wasmachine, maar niet als je hebt gedoucht of afgewassen, dan moet je het echt in die richting zoeken. Vreemd is echter wel dat je, zeker na een keer wassen, toch voldoende water in je waterslot moet hebben staan. Ik zou daar eens naar kijken, ik vermoed dat daar iets mis mee is. Toegevoegd na 17 minuten: Misschien iets heel anders: komt de vieze geur uit de wasmachine wellicht? Draai dan een keer een programma op 90°, je zou last kunnen hebben van vetluis in de wasmachine.

Er zal een ontluchter geplaatst moeten worden op het riool, dit probleem komt vaak voor na het vernieuwen van het riool, het sluit allemaal te precies af en trekt nu alles leeg, mogelijk is er ook een overdruk in het riool zelf, in dat geval moeten er meer bewoners in de straat er last van hebben, veel gemeenten werken met de drukriool. Toegevoegd na 1 uur: De afvoerslang van de wasmachine hangt los in de afvoer, in deze afvoer( zwanenhals) staat normaal water, maar het rioolgas drukt door het water heen naar boven/ binnen. Mogelijk trekt hij de zwanenhals zelfs eerst helemaal leeg, waarna de weg vrij is voor rioolgas, het laatste beetje water uit de wasmachine sluit als het ware de zwanenhals weer af, waardoor je niet constant rioolgas ruikt. pas op met dit rioolgas, je kunt hier behoorlijk ziek van worden!!

Die stank kan alleen ontstaan als je ergens een open luchtverbinding hebt met het riool. Je moet op onderzoek uit, waar komt die stank precies vandaan? Ga eens langs bij de buren, hebben zij ook last van nare rioolluchtjes? Zo ja, bel dan de gemeente, zo niet dan moet je toch verder zoeken in je huis. Je zegt dat je weinig thuis bent. Zijn er wasbakken die je nooit gebruikt? Douche je ook altijd elders? Dan kan het waterslot verdampt zijn. Check alle putjes en toiletten. Waarschijnlijk is er een die 'droog' staat. Als er geen water in de zwanenhals staat kan de lucht uit het riool vrijelijk je woning in. Laat voor de zekerheid het water lange tijd stromen bij alle kranen. Als je weet dat je lange tijd weggaat en het is warme weer kun je ook een kopje met water en een flinke scheut olie (bijv. zonnebloemolie) in het fonteintje gieten, dat zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt en houdt het waterslot daardoor langer intact. Het kan trouwens ook nog dat er 'onderdruk' in het afvoersysteem zit, dan is de ontluchting van het riool niet meer mogelijk. dan worden de zwanenhalzen een soort van leeg-getrokken. Dat komt weleens voor als de standpijp verstopt zit. Dat is een gecompliceerder probleem, als je deze woning huurt kun je contact opnemen met de verhuurder en anders moet je toch op zoek naar een loodgieter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100