Nieuwe kleding blijft, althans naar mijn waarneming, langer schoon dan kleding die al eens gewassen is. Hoe kan dat? Of verbeeld ik me e.e.a. maar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan wel hoor. Allereerst ben je op nieuwe kleding misschien net een beetje netter, zodat je het langer schoon houdt. Maar het kan ook komen doordat er op de stof van nieuwe kleding een soort laagje zit, het appret. Dat is ook met nieuwe stoffen waar je kleding van kunt naaien. Ik was mijn stoffen altijd voor voor ik ga naaien, maar er zijn ook mensen die het prettiger vinden naaien met appret erin, omdat het iets steviger is en omdat het minder snel smoezelig wordt.

Er zit inderdaad een dun laagje op nieuwe stof. Denk maar aan bv een linnen jurk, die is iets stugger en kreukvrij. Als je hem eenmaal hebt gewassen krijg je hem nooit meer zo kreukvrij als toen hiij nieuw was. Dat laagje zal ook een beetje vuilafstotend zijn.

Wassen betekent ook een klein beetje slijtage van de vezels, hierdoor kan het wat vlugger/ makkelijker vuil op nemen.

Als je wasverzachter gebruikt, blijft er een filterdun laagje achter op je kleren. Dit is ietsje vettig en daar blijft vuil beter aan kleven dan aan stof die dit niet heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100