Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat gebeurt er als er een overschot is in het elektriciteitsnet?

De laatste tijd hoor ik vaak dat er soms momenten op een dag zijn dat er teveel elektriciteit wordt opgewerkt. Teveel opgewekte stroom moet ergens heen, maar als er weinig verbruikers zijn, waar gaat dat overtollige elektriciteit dan naartoe?

een maand geleden
in: Energie
649
TurfGraver
een maand geleden
Stroom loopt alleen als er verbruikers zijn. Te weinig of geen gebruikers zal er minder of geen stroom lopen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het korte antwoord: dan gaan de generatoren, ihb turbines, langzamer draaien, of worden volledig afgeschakeld, zodat er ook meteen minder electriciteit wordt geproduceerd.
Liad of grid balancing (zie ook engelstalige link) is ern complex dynamisch proces. Balancing werd traditioneel vooral gedaan via gascentrales en waterkracht (die laatste is erg flexibel); kolen en kerncentrales zijn veel minder flexibel. Windmolens zijn flexibel mbt de mogelijkheid om uit te schakelen bij een stroomoverschot, maar kunnen niet zomaar aangezet worden bij stroomtekort en windstilte.
(Lees meer...)
een maand geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding