Betalen mensen met een variabel tarief nu al meer voor het gas?

Het lijkt of iedereen met een variabele energieprijs nu al meer voor het gas betaalt (en daarom soms al minder stookt), terwijl dat per 1 januari pas mogelijk is. Of vergis ik me?

Elk jaar gelden er vanaf 1 januari en 1 juli nieuwe variabele energieprijzen. De prijs van energie wordt beïnvloed door factoren zoals de olieprijs, netbeheerderskosten en overheidsheffingen (De energiebelasting op gas stijgt in 2022 (4,21%), maar de belasting op elektriciteit daalt (2,57%)).
De energieleveranciers bepalen aan de hand daarvan hun variabele energietarieven. Deze tarieven mogen ze elk half jaar opnieuw vaststellen.

Als Rusland en Noorwegen meer gas gaan leveren, door een nieuwe coronacrisis het gas weer 20% goedkoper wordt en er tegen die tijd volgens weermodellen een zachte winter voorspeld wordt, zou het theoretisch kunnen dat de gasprijs in januari weer richting het niveau van 1 juli gaat.

Betekent dit dat de variabele prijs in januari misschien nauwelijks gaat stijgen en we ons nu misschien onnodig druk maken?
Voor de inkoopprijs van het gas wordt gekeken naar de TTF Future Gas. Deze kun je hier volgen:
https://www.barchart.com/futures/quotes/TGV21
Het tarief van een m3 gas is in 2021 gemiddeld 79 cent. Daarvan is 27 cent voor het gas zelf (de marktprijs) en 52 cent voor de energiebelasting en ODE.
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/energierekening/

Toegevoegd op 12 October 2021 08:38: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste mensen met een variabel gastarief betalen een tariefswijziging per 1 januari en per 1 juli. Een tariefswijziging per 1 januari a.s. wordt waarschijnlijk omstreeks 1 november bekendgemaakt door de gasbedrijven. Een tussentijdse verhoging van het variabele tarief is mogelijk (= is toegestaan) en in de praktijk gebeurt dat -incidenteel- nu ook. Dus nee, de meeste mensen met een variabel tarief betalen niet nu al meer; sommigen hebben wel bericht gehad van een tussentijdse verhoging. De gasprijzen zijn niet sinds enkele weken aan het stijgen maar al sinds begin dit jaar en afgelopen weken in een duizelingwekkend tempo: de gasprijs is zelfs 10 keer meer dan vorig jaar. Overigens zijn ook de elektriciteitsprijzen de afgelopen tijd enorm gestegen, tot 8 keer meer dan vorig jaar. Wat de huidige situatie extra bijzonder (=financieel problematisch) maakt is dat er op dit moment voor de komende winter een gasbuffer in Nederland beschikbaar is die veel lager is dan gebruikelijk. Problemen met gaslevering uit het buitenland leiden al snel tot schaarste. Een van de maatregelen die de overheid dan kan nemen is de burgers op gasrantsoen stellen, bijv. het dringende verzoek eenpansmaaltijden te bereiden. Bron: AD, 9 oktober 2021.

De meesten met variabel tarief betalen nog gewoon hetzelfde maandelijkse termijnbedrag als de afgelopen maanden. (Ik heb zelf ook variabel, bij Vattenfal). Er zijn wel een paar kleinere energiebedrijfjes waarbij de klanten al een hoger tarief moeten betalen. De meesten krijgen in Januari de jaarafrekening en dan zal er ongetwijfeld flink bijbetaald moeten worden omdat er 3 maanden peperduur gas is verstookt. Het nieuwe termijnbedrag hangt dan weer af van de gasprijs in Januari. Dus het loont de moeite om nu flink te besparen op je gasverbruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100