Hoe lang moet klei in de oven bakken?

Ik wil een minisate bbq kleien en ik heb maar een kleine combi-oven. De klei heb ik nog niet gekocht. Moet ik denken aan een speciaal soort klei en op hoeveel graden, hoelang moet het dan in de oven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar stel je een heel ingewikkeld te beantwoorden vraag. Maar om klei te bakken tot een kant en klaar aardewerk, steengoed of porselein werk kan je niet met je keukenoventje werken. Je moet toch denken aan een stooktemperatuur van 1000 graden Celsius. Ga eens bij een pottenbakker langs, die kan je het fijne ervan vertellen en zal eventueel bereid zijn een keer voor je te stoken tegen een vergoeding. Toegevoegd na 21 uur: http://www.nvk-keramiek.nl/index.html hier vind je de meeste keramisten wel.

'Gewone' pottenbakkersklei wordt in 2 x gebakken, de eerste keer op ongeveer 900 graden (de biscuitbrand) en de tweede keer op ongeveer 1400 graden (voor het glazuren). Dat ga je in je combi-oventje dus niet redden. Er bestaat wel speciale hobbyklei die je bij huis-tuin-en-keukentemperaturen kunt bakken, zie b.v. onderstaande links.

Bronnen:
http://www.crealine.nl/newsite2/index2.php...
http://www.hiekoo-creations.nl/shop/premo.asp

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100