Hoe sluit ik de elektriciteit aan bij de spotjes in mijn keuken?

Hoi! de spotjes in mijn keuken hangen aan zo'n dubbele draadkabel zoals je ziet op de foto. Uit het plafond erboven steken een aantal kabels, namelijk één blauw/zwarte combi, een blauw/bruine combi en een blauw/grijze combi. - (En een geelgroene kabel, maar die kan ik negeren had ik gelezen.) Hoe moet ik nou de elektriciteitskabels aansluiten op de spotjes? Doe je dat via de draad? Alvast bedankt voor jullie hulp!

Weet jij het antwoord?

/2500

De lampjes die je beschrijft / laat zien, zijn halogeen lampen. Wat je beschrijft wat er in het plafond zit, is een 3-fase systeem met nuldraden, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Installatiedraad De geel/groene draad is en aarde-draad. Voor deze lampen kan je deze inderdaad negeren. In principe kan je een willekeurig setje pakken met een blauwe draad. Ik zou de zwart/blauwe combinatie pakken (zwart is ook de kleur van schakeldraad en is hopelijk degene die op de schakelaar zit). Aansluiten gaat bijvoorbeeld met een kroonsteen: https://www.google.dk/search?q=aansluiten+op+kroonsteen&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi6scyZk9rOAhUBCiwKHUbnBosQ_AUICCgB&biw=1250&bih=853#tbm=isch&q=kroonsteen+aansluiten&imgrc=OohGhSZqs53o-M%3A (let op dat bij dit plaatje er een donkerblauwe draad gebruikt wordt, is meestal een lichtblauwe en hier is ook de aardedraad aangesloten). Aan de kant van de lamp is het meestal of een bruine of zwarte draad en een blauwe. Blauw op blauw aansluiten en de zwarte op de bruin of zwarte. Dat is het meest nette wat betreft kleurcoderingen. Mocht je het toch omdraaien, is er niets aan de hand. Mocht de schakelaar niet werken, probeer de andere 2 combinaties uit zodat je weet welke er op een schakelaar zit (als er al een op een schakelaar zit. Let wel op dat je uitkijkt met elektriciteit. Haal de spanning van de kabels af. Ook professionals zijn hier zeer voorzichtig mee.

De spots op je foto zijn 12V en daar is een transformator voor. Sluit ze niet aan op de draden die je beschrijft want dat is netspanning van 238V en dan klappen ze gelijk kapot.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100