Waarom beslaan de ramen tijdens het koken, ondanks allerlei maatregelen?

Ik heb steeds last van beslagen ramen tijdens het koken, terwijl de mechanische ventilatie aanstaat, de afzuigkap staat ook aan en ik kook met de deksels op de pannen. Tevens staat het ventilatierooster in het raam open. Wie weet waar dit aan ligt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als water kookt, of vlees bakt vindt er verdamping plaats. Dit zijn kleine waterdeeltjes die in de lucht komen. Als dit in contact komt met een kouder oppervlak, zoals een raar, krijg je condens. Daarom beslaan ramen tijdens het koken, of tijdens het douchen.

Kook eens "zachtjes", breng de pannen met voedsel aan de kook, en zet dan het vuur zo laag mogelijk {dat het net kookt}. Deze manier spaart gas en geeft minder stoom dus minder beslagen ramen.

Ventileren helpt in principe niet tegen het beslaat van ramen, zo lang de ramen kouder zijn dan het dauwpunt van de lucht in de keuken. Het beste helpt het monteren van HR++ glas in de ramen, maar ook dan ben je er niet zeker van, dat er als er flink gekookt wordt, de ramen niet beslaan.

Serieus gozer? Je weet niet hoe het komt dat je ramen beslaan als je kookt?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100