Maakt het voor de geluidsisolatie van een muur d.m.v. een voorzetwand veel uit of ik 40mm of 50mm rockwool kies?

De voorkeur gaat uit naar 40 mm, maar als 50mm meer geluid tegenhoudt dan kies ik misschien voor 50mm. Ik vermoed dat het verschil verwaarloosbaar is, maar weet het niet zeker.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik reageer even omdat het antwoord van Slartibartfast niet klopt. Warmte-isolatie werkt op een totaal andere manier dan geluidsisolatie. In de opvatting van Sl. zou bijvoorbeeld een dikke plaat polystyreenschuim (piepschuim) een prima geluidsisolatie hebben, want daar zit stilstaande lucht in. Welnu, piepschuim doet helemaal niets wat betreft geluidsisolatie, maar is wel een prima warmte-isolator. Voor warmte-isolatie geldt inderdaad dat dat een kwestie is van de lucht in het materiaal stil houden, voor geluidsisolatie geldt dat de geluidsgolven zich "dood" moeten lopen in de structuur van het isolatiemateriaal. De energie wordt er uit gehaald door botsingen binnen die structuur. Dat betekent dus dat het isolatiemateriaal een open structuur moet hebben. Je kunt dit gemakkelijk testen door te proberen of er doorheen te blazen is. Als je er niet doorheen kunt blazen, vergeet dan maar de geluidsabsorptie. Steenwol heeft een open structuur en zal daardoor inderdaad geluid absorberen. Het hoeft daarvoor echter niet speciaal heel dik te zijn, het dempen kan al in de buitenste lagen gebeuren. Ik denk dat je niet dikker hoeft te gaan dan 4 cm. Een belangrijk punt dat genoemd moet worden is dat niet alle frequenties uit het geluidsspectrum op dezelfde wijze te isoleren zijn. Hoge tonen doe je met geluidsabsorberend materiaal (zie hierboven), middentonen doe je met een buigslappe voorzetwand (gipsplaten - geen hout! - met minerale wol er achter), lage tonen doe je met zware muren (steen of beton). Succes met je klus!

Geluid is trilling in de lucht, de beste isolatie (voor warmte / kou maar ook geluid) is stilstaande lucht. Dus met 50mm zul je ongetwijfeld een betere isolatie hebben. Rockwool isoleert door de lucht in het materiaal stil te houden. Dit kun je vergelijken met een duikpak van neopreen. Het water in het pak staat stil en wordt opgewarmd door de lichaamstemperatuur van de duiker. Door dat het water in het pak niet beweegt blijft dit warmere water in het pak. En houd de duiker het warm. Zou de duiker echter zijn pak onderwater uit en aan doen. Zou er nieuw water in in het pak zitten en krijgt de duiker het koud tot het water weer is opgewarmd. Het principe is nagenoeg het zelfde met lucht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100