hoeveel kilo kan een gipswand dragen?

Hoeveel kilo kan een gipswand dragen?

Ik wil een nagellak rek hangen met ongeveer 90 potjes nagellak van ongeveer 3 kilo aan mijn gips wand van 10 cm dik, en ik weet niet of hij het kan houden. En wat voor schroeven, spijkers, etc moet ik gebruiken de nagellak rek om te kunnen hangen?

dankjewel voor het antwoorden.

Toegevoegd na 1 dag:
Mijn gipswand is van buiten af gezien 10 cm diepte. Van binnen is het hol.

Toegevoegd na 1 dag:
(Aan beide kanten is het gips: dus | gips| hol | gips |

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt eraan hoe de gipsplaat is bevestigd, staat hij los van de wand, dan moet je holle wand pluggen gebruiken en het rek hieraan ophangen. Zorg wel dat je het rek op meerdere punten vastzet, zodat het gewicht enigszins verdeeld wordt. Zit de gipswand strak tegen een muur, dan zal je universeel pluggen moeten gebruiken en het rek op dezelfde manier moeten bevestigen. Kun je alleen de gipsplaat gebruiken om het rek op te hangen, dan gebruik je speciale gipsplaatpluggen. Dit is allemaal te koop in de bouwmarkt, vraag advies aan een medewerker als je twijfelt. Zorg ook voor de juiste maat schroeven en boor en zorg dat deze bij het materiaal van de ondergrond past. Een gipsplaat moet het rek kunnen houden, mits het goed is vastgezet. Zet minimaal 4 pluggen in de muur, waar je de schroeven indraait. Toegevoegd na 1 uur: hoeveel een gipsplaat kan dragen kun je navragen bij de bouwmarkt, dat zal ook aan het aantal jaren liggen dat het in gebruik is, of de ruimte waar de gipsplaat bevestigd is vochtig is of niet maakt ook verschil. In de praktijk komt het erop neer dat je het gewicht goed moet verdelen, zodat niet al het gewicht op 1 schroef aan komt.

Een gipskartonplaat is niet supersterk. Je kan er wel kleine dingen aan hangen met inderdaad pluggen voor holle muren (zie vorig antwoord). Een nagellakrek zal ook wel niet zoveel wegen, maar bedenk dat er altijd iets kan gebeuren waardoor de druk toeneemt (bv. je struikelt en je neemt je vast aan het rek). Plus heeft een rek ook zijn gewicht. In feite is het het meest handige dat men, als het gips niet meteen tegen de muur zit, bv. spaanderplaat, OSB of MDF achter een gipskartonplaats plaatst. Zit je gipskartonplaat op een raster, dan kan je met hele lange schroeven/pluggen nog wel iets tegen de muur krijgen (stel dat je gipskartonplaat 3 cm van de muur staat, dan moet je dus schroeven hebben ter dikte van de plaat+3 cm+een stuk voor in de muur naargelang wat je wil hangen. voor lichte dingen volstaat al 2 à 3 cm in de muur met een doorsnede van 6, voor zwaardere dingen moet je dieper gaan en een doorsnede van 8 of 10 nemen). Dus wat je moet doen is - boor eens een testgat in de gipskartonplaat en zie hoever je komt. Zo kan je al weten waar je aan toe bent. - is er een zeer grote ruimte tussen de gipskartonplaat en de muur (bv. omdat de gipskartonplaten als scheidingswand werden geplaatst) dan kan je best een mdf-plaat kopen van 2 cm dikte en deze voor de gipskartonplaat bevestigen. Je kan deze dan afwerken in een kleur die past bij de afwerking van de gipskartonplaat. Let op : de mdf-plaat mag niet zomaar alleen aan de gipskartonplaat geschroefd of geplakt worden natuurlijk, maar moet ook stevig bevestigd worden aan grond en plafond. Het moet maw een grote plaat zijn die reikt van plafond tot grond. - als je dat niet ziet zitten, koop dan een rek dat ook op de grond steunt. je kan het dan tegelijk ook aan de gipskartonwand vastmaken, tegen het omvallen. Je kan bv. een rekje nemen om te hangen er eronder twee lange elementen plaatsen (bv brede houten gordijnroedes, die je kan verven) die je aan het rek bevestigd en die op de grond steunen. massief metalen elementen kan natuurlijk ook en is "fijner" (het mag dan een dunnere diameter zijn dan bij hout). Toegevoegd na 11 minuten: MDF "werkt" dus bij het bevestigen altijd een ruimte laten tussen plaat en grond en/of plafond, zodat de plaat nog plaats heeft om uit te zetten. gebruik bv metalen haken. geeft wel wat een industriële look, maar je kan de haken ook verven met metaalverf en eerst grondlaag. Ik heb mooie plankendragers gebruikt uit metaal (waar je normaal een rek mee ophangt) zie link

Bronnen:
http://gietijzer-winkel.nl/gietijzer/gieti...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100