Slot van voordeur gaat erg lastig open, iemand tips?

Sinds een paar weken heb ik een nieuw slot op mijn voordeur met een knop aan de buitenkant. Het opendraaien met de sleutel gaat prima, maar wanneer het slot bij de laatste kwartslag draaien van de sleutel, van het slot zou moeten springen en je de deur open zou moeten kunnen duwen, gaat dit erg lastig.
Ik moet de deur met behoorlijk wat kracht naar me toetrekken en de sleutel weer die kwartslag draaien voordat hij van het slot springt. Ik heb ook al eens gehad dat ik een kwartier stond te klooien, voordat hij eindelijk openging...

Iemand een tip hoe ik dit mogelijk kan oplossen? Alvast veel dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Als ik het goed begrijp valt het slot (met de schuine kant) strak in de slotplaat. Je zult de deur ook stevig dicht moeten trekken om ze echt dicht te doen. Wat je kunt doen is de slotplaat een klein beetje uit-vijlen, waardoor het slot iets eerder in de plaat valt. Als je dit doet, zit er ook minder spanning op de deur (slot) als de deur dicht is.

het ietsjes losser draaien van het cilinderslot kan ook helpen, komt er een beetje speling tussen slot en sluitplaat.

Staat er niet te veel spanning op de scharnieren? Ik denk dat de deur TE dicht is. Waarschijnlijk is er dan te veel spanning op de " schieter " Een héél klein beetje speling mag wel, maar niet dat de de deur rammelt.De openingen in het kozijn beetje ruimer maken.

Afgezien van de opmerkingen hierboven, is het ook nog mogelijk dat je deur is kromgetrokken door het uitzonderlijk vochtige en warme weer van de laatste tijd. Je kunt gemakkelijk zelf testen of dit het geval is. Maak de deur open en trek deze voorzichtig dicht totdat je voelt dat deze net tegen het deurkozijn komt. Misschien is dit alleen aan de boven- of de onderkant, de deur is dan dus krom. Aan de tegenoverliggende kant zie je dan nog een spleet tussen kozijn en deur. Om de deur helemaal in het slot te krijgen moet je extra kracht leveren om de kromme deur enigszins vlak te trekken. Bij het open maken zit de slotpen klem tegen het plaatje in het kozijn en moet je weer dezelfde kracht leveren om de slotpen te kunnen laten schuiven. Oplossingen als bovenstaande het geval is: 1. Gaat vanzelf over als het een ruime tijd droger weer is. 2. Een tijdje een elektrisch kacheltje voor de deur zetten om de deur te laten drogen. 3. Kozijnplaatje ruimer vijlen (hierboven al genoemd, geeft echter maar beperkte ruimte). 4. Als het een houten kozijn is: sponning van het kozijn iets verder uitfrezen of schaven om de kromme zijde van de deur wat meer ruimte te geven. Dit is een sponning: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sponning

Wat ook kan helpen is de tochtstrip die in de hoek van het kozijn zit vervangen door een die dunner en/of schoner is. Als zich veel vuil ophoopt in of op die tochtstrip, dan kan de deur niet ver genoeg meer dicht. Controleer die strip helemaal rondom, dus niet alleen ter hoogte van het slot. Is het een rubberen strip en nog in goede conditie, (niet poreus of juist keihard geworden), dan kan goed schoonmaken al genoeg helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100