Bij het verwijderen van een laklaag van de grenen tafel lijkt deze te "smelten".

Als ik met een schuurmachine de tafel wil afschuren, lijkt het alsof de lak gaat samensmelten/klonteren door de warmte. Het is er niet af te krijgen. Helpt verfafbijt om de laag eraf te halen? Ik wil hem nl graag overschilderen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, lak kan door de hitte van het schuren ‘smelten’. Afbijten of –branden is dan een optie. Je kan ook proberen eerst grover schuurband (‘-papier’) te gebruiken, een fijne korrel slaat snel vol met lak en gaat dan meer wrijving geven (en dus hitte) dan dat het nog schuurt. En dan ook wat minder hard duwen op het apparaat en niet te lang op dezelfde plek blijven. En wel oppassen dat je het hout niet aan gort schuurt met de grove korrel, de laatste restjes lak dan liever weer met een fijnere band.

Gooi weg die machines. Gebruik een ouderwets schraapstaal.

Het beste is inderdaad een schraapstaal te gebruiken. Hiermee schraap je de laklaag zoveel mogelijk weg. Zorg dat het schraapstaal goed scherp is (met een flinke braam er aan) des te beter verwijder je de laklaag. Daarna met de hand schuren met middel schuurpapier tot alle lak verwijderd is. hierna kun je de schuurmachine met fijn schuurpapier gebruiken. Sucses.

Als de lak gaat klonteren/smelten, betekent dit dat er een Thermoplastiche laklaag op zit. Thermoplastisch betekent dat hij week word door warmte Bij deze laksoorten kun je het beste Thinner gebruiken, daar lost de laag mee op. Dus maak een paar doeken nat met thinner, leg deze 10 tot 15 minuten op de tafel en je bent de laklaag kwijt ! Hierna kun je de tafel verven/beitsen waar je mee wil ( let er wel op dat het hout flink zuigt ) Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100