waarom slaat mijn zekering en aardlek beveiliging door?

Wij hebben een oud huis (100) waar door vorige bewoner een geheel nieuw electrisiteitsnetwerk is aangelegd. Sinds enige tijd springt op willekeuroge momenten ('s winters vrij vaak, 's zomers eigenlijk nooit) een bepaalde zekering er uit waarbij ook de aardlek van die groep er uit vliegt.
Volgens mij is het zo dat een zekering springt als er teveel stroom doorheen gaat. Dat kan ik me niet voorstellen. Er zitten twee slaapkamers op die nauwelijks verbruiken en een zolderruimte waar wel de cv-ketel hangt maar op een andere groep.
De aarlekbeveiliging slaat volgens mij pas door als er minder stroom terugkomt dat dat er doorgaat. Volgens mij moet het dus losstaan van elkaar.
Wat zou er loos kunnen zijn. En hoe an ik preciezer meten of een van de apparaten stuk is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mogelijk is het een buitenlamp, tuinverlichting, lamp in de schuur, vijverpomp , vrieskist in de schuur e.d., het moet te maken hebben met de natte koude winterperioden, dus denk ik dan aan buiten en/ of aan een onverwarmde ruimte. Toegevoegd na 4 minuten: Indien er vocht in een fitting/ stopcontact, contactdoos komt, kan de aardlek en de zekering er tegelijk uit slaan, het is dus een probleem dat met vocht heeft te maken. Een kortsluiting geeft even warmte, waardoor het tijdelijk weer even kan opdrogen, dus werkt alles weer, bij het opnieuw weer vochtig worden, gaat het weer mis.

Ergens in het circuit wordt er sluiting gemaakt. Dat kan een bedlampje zijn maar ook de WCD waar je je scheerapparaat indoet. Methode: ALLES uitzetten op die groep, dan 1 voor 1 de stroomverbuikers aanzetten. Als je KNAL hoort zit de sluiting bij het laatste apparaat dat je hebt aangezet!

Het kan tegelijk: een aardlekschakelaar is gevoelig en bij een kortsluiting wil er ook wel eens wat stroom weglekken. Een zekering is minder gevoelig, je weet dus bijna zeker dat er een kortsluiting is, als je die oplost dan zal de aardlekschakelaar waarschijnlijk ook niet meer uitslaan. Dat het willekeurig gebeurt is lastig, maar gebeurt het echt willekeurig? Een praktijkvoorbeeld: Ook een oud huis (1915) en een redelijk nieuwe installatie: Af en toe sprong de aardlek eruit, na jaren kwamen we erachter dat dat gebeurde als er op de zolderverdieping bijvoorbeeld een stofzuiger werd gebruikt EN als iemand tegelijk op een bepaalde plek op de zolder liep. Daar bleek nog een oud metalen lasdoos te zitten die niet vervangen was. Als het een apparaat is dat kortsluiting maakt dan gebeurt het meestal niet willekeurig. Ik zou zo veel mogelijk stekkers eruit halen, gebeurt het weer dan weet je tenminste welke apparaten het niet zijn. (even noteren) Er is niet veel te meten, als er ergens iets los zit dan kan je dat niet meten op het moment dat er geen contact wordt gemaakt.

Heb ervaren dat dit wijst op een lichte beschadigde draad onder de grond, waar in de geleidingsbuis bij een natte periode water inkomt. Dus eerst uittesten of het aan een apparaat ligt, eventueel daarna het falende circuit opsporen en de draden vernieuwen.

Een dikke + voor Eddijst evenwel één opmerking, als het zich begint voor te doen kan u dit zeker uitmeten met een isolatietester (Megger) . Dat is een toestel welke de weerstand meet tss de leidingen maar op 500 of 1000 Volt. De norm is minimum 1000 Ohm/Volt, dus op net van 230 Volt moet u minimum 230000 Ohm meten. Daar kan u dan kring per kring mee testen, wel alle stekkers en lampen eruit halen of afschakelen, ook alle zekeringen/automaten van uw volledig bord afzetten. Gegarandeerd dat u het vlug zal vinden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ohmmeter

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100