Hoe vervang je pannen en leg je pannen recht van een niet afgetimmerd dak?

Bij een dak met dakbeschot wordt er meestal op het dak geklommen, al of niet met een dakladder. Een niet afgetimmerd dak lijkt me daar niet stevig genoeg voor. Je kunt toch moeilijk via die oude pannenlatten van 5 bij 2,2 cm het dak op klimmen.
Veel mensen beweren dat het hele dak vervangen de enige mogelijkheid is. Ik kan echter moeilijk geloven dat er honderden jaren dit soort daken gebouwd werden zonder dat men in staat was pannen te vervangen of recht te leggen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Met zachte gympen kan je op het dak lopen. Geen probleem (ons dak is origineel jaren 30 en ik loop hier ook het dak op, indien nodig. Heb dit nagevraagd bij een dakdekker; Vooral rustig lopen, en niet vallen. Als je wilt, kan je de pannen om en om omhoog schuiven, zodat je treetjes maakt van de panlatten.

Een dak kan niet alleen uit panlatten bestaan, dus die oude panlatten zitten ook ergens aan vast. Op die plekken kan je prima op de panlatten lopen, je gewicht wordt dan door de balken eronder gedragen. Als je twijfelt is een valharnas en een touw dat je over het dak gooit (en goed bevestigd) geen overbodige luxe.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100