Is dit asbest?

We waren vandaag van plan onze vinyle vloer te vervangen en kwamen tot de ontdekking dat er een zwarte laag onder het vinyl lag. Ik dacht dan ook aan asbest, maar ik weet het niet zeker. Het gaat om een appartement uit 1954. Ik heb foto's toegevoegd voor de duidelijkheid. Ik vraag me verder ook af of het gevaarlijk is om het asbest verder laten te liggen of dat we andere maatregelen moeten nemen, aangezien we het vinyl erop willen vervangen?

Alvast bedankt,
Engin

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zie geen foto's, maar het zou ook van vocht kunnen zijn. Toen wij in ons huis de vinyl gingen vervangen door laminaat bleken er vochtplekken op de grond te zitten met (zwarte) schimmel.

Foto's ok maar dat ziet en niet als enige vorm van asbesttegel uit. Het is wel moeilijk te zien wat die witte plekken zijn op die tegels, schimmel misschien ? Eens goed over schrobben met bv Mister Proper, goed laten uitdrogen en opnieuw beoordelen, die witte plekken zullen wel weg zijn. Indien die echt vast liggen; stabiel en mooi vlak dan kan u de moeite sparen en die laten liggen. Best een vochtwerende laag onder uw nieuwe vinyl leggen.

Het lijken colovinyltegels. Deze kunnen asbesthoudend zijn. Ook kan het zijn dat de lijm die gebruikt is asbesthoudend is. Om het zeker te weten zou je een asbestanalyse moeten laten uitvoeren (kosten +/- €350,--). Je kan de tegels ook laten zitten en er nieuw vinyl over heen leggen. Wel aan denken als je in de toekomst door de vloer zou willen boren.

Asbest tegels lijkt me onwaarschijnlijk, wel is de kans aanwezig dat er asbest in verwerkt zit, dit werd vroeger veelvuldig toegepast in allerlei producten ook in vinyl tegels. Bij twijfel moet je het laten onderzoeken door bedrijven die er in gespecialiseerd zijn, want jij wilt dat spul niet inademen, en ik zou er ook zeker geen risico mee nemen Laten liggen hoeft geen probleem te zijn, het wordt een probleem als je er aan gaat trekken en er komen stofdeeltjes vrij die ingeademd kunnen worden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100