Hoe kun je controleren of je waterpas nog goed is?

Ik heb twee waterpassen, maar beide geven toch echt iets anders aan. Hoe kom ik er nu achter welke waterpas goed is?

Weet jij het antwoord?

/2500

De correcte werking van een waterpas wordt gecontroleerd door het waterpas op te stellen, af te lezen, een halve slag (180°) te draaien en opnieuw af te lezen. Geeft het waterpas in beide posities een gelijke stand (dat wil zeggen afwijking van de horizontaal) dan is het waterpas goed. Zijn de twee standen niet gelijk, dan kan de fout van de waterpas hersteld worden door met de stelschroefjes naast de libel het halve verschil weg te regelen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterpas

leen een 3e waterpas en kijk welke het meeste afwijkt. of maak er eentje...

Heel simpel. Leg een plankje op het water en plaats er je waterpas op. Water is waterpas.

Als met voorgaande test de libel 2 verschillende posities heeft kan u hem nog perfect gebruiken door op de uiterste stand van de libel in beide standen een streepje te zetten met stift. De nieuwe juiste waterpas is nu in het midden van die 2 nieuwe merktekens. Dit omdat niet elke waterpas een stelschroefje heeft.

leg er anders een balletje (of een pen) op zodra hij aangeeft dat ie waterpas is.... gaan deze rollen, dan is ie niet waterpas

je kunt ook een doorzichtige slang pakken van voldoende lengt, deze grotendeels vullen met water. op het moment dat een waterpas aangeeft dat iets waterpas is, houd je aan iedere zijde van de waterpas een uiteinde van de slang, als je nu 1 kant omhoog/omlaag beweegt tot het water daar exact gelijk staat, dan moet het aan de andere zijde ook gelijk staan.

Voor verticale controle van uw waterpas kunt u een schietlood gebruiken. Voor horizontale controle een doorzichtige slang gevuld met water. Ik ga voor de laserwaterpas. Op korte afstand de zuiverste meting. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation http://nl.wikipedia.org/wiki/Laser_(licht)........

Jongens jongens, kom op. Houdt het waterpas tegen de muur,zo dat de libel waterpas staat.Trek een streep langs het waterpas , en draai dan het waterpas om,leg het op de streep en een correct waterpas heeft dan de libel weer in het midden. TIP : indien stuk , gewoon wegflikkeren , voor je m per ongeluk weer gebruikt zonder er erg in te hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100