Hoe kan ik op een eenvoudige manier zelf een deur afhangen?

M'n zoontje heeft met zn 35 kg aan de deurkruk gehangen en nu hangt de deur scheef in de sponning.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Cursus deur afhangen in 10 stappen: 1.Zet de deur op z'n zij en teken de scharnier plaatsen af; leg de scharnieren daarvoor op de te bepalen plaats en teken de omtrek af. Zorg dat het scharnierlichaam (penvatting) netjes gelijk loopt met de buitenzijde van de deur. 2.Steek met een beitel de scharnierplaatdikte en omtrek uit de zijkant van de deur. 3.Monteer de scharnieren op de deur in de uitsparingen. 4.Zet de deur in de sponning in het slot, ondersteun de deur aan de onderzijde met 2 wiggen zodat de deur op de juiste plaats staat en teken de bovenste en onderste zijden van de scharnierplaten af op de binnenzijde van de sponning. 5. Neem de deur weg en teken de omtrek maten van de scharnierplaten op de sponning. 6. Steek met een beitel de scharnieruitsparingen op de juiste diepte uit. 7. Zet de deur nu 90 graden op de sponning (ondersteun de deur) en monteer de scharnierplaten, eerst 1 schroef in het midden van het middelste scharnier op de sponning. 8. Richt de deur zuiver uit en schroef met 1 schroef de bovenste scharnierplaat in de sponning. 9. Schroef nu alle scharnieren af. 10. Klaar. ----------------------------------- Repareren van een ontzette deur. Verwijder de ontzette schroeven. Boor de schroefgaten die losgekomen zijn op met een iets dikkere boor. Zet in de gaten een passende fisherplug. Schroef de scharnieren weer vast met een passende schroef. ----------------------------------------

Als je geen ervaring er mee hebt dan ook niet zelf aan beginnen. Is een klusje waar menig timmerman mee onderuit gaat. Toegevoegd na 1 dag: Kan de deuren niet meer tellen welke ik heb moeten opknappen omdat die zogenaamde deskundige doe het zelvers dachten zelf wel even deur te kunnen hangen. 90% van die zelfverklaarde deskundigen weet absoluut niet waar ze mee bezig zijn. Geef zelf timmerlessen op een VMBO school en als ik hoeveel leerlingen van zelfs de 4e klas niet fatsoenlijk een deur kunnen afhangen vind ik het ook niet gek dat er zo veel dhz’ers het dus niet kunnen.

Bronnen:
Geef zelf timmerlessen op een VMBO school.

Indien een deur scheef in de sponning hangt, zijn er schroeven van het bovenste scharnier losgetrokken. Dit had eigenlijk niet moeten gebeuren, de deur kan normaal deze druk ( 35 kg.) wel aan. Wat nu te doen, vervang alle schroeven door langere schroeven, mogelijk waren ze te kort. Als dat niet zal helpen, plaats dan een extra scharnier aan de deur.

Zet de deur open (haaks op de muur) en kijk dan wat de oorzaak is. Probeer de deur op en neer te bewegen of laat iemand anders dat doen terwijl je naar de scharnieren kijkt. Het kan zijn dat de scharnieren los zijn gekomen en dan zullen wat grotere schroeven meestal uitkomst bieden. Eventueel uitgelubberde gaten opvullen met vulmiddel. Alleen in het geval van heel goedkope dunne scharniertjes kunnen de scharnieren zelf verbogen zijn. In dat laatste geval moeten de scharnieren worden vervangen. Als je de deur ondersteunt met b.v. een dik boek kun je de scharnieren een voor een vervangen zonder dat je de deur opnieuw moet afhangen. Ook bij losse schroeven kan het ondersteunen van de deur goed van pas komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100