kan ik porselein "voorzichtig" en gericht breken?

Naast een aantal mooie borden die ik geërfd heb, kreeg ik ook een groot aantal servies dat niet zo mooi is. Nu is er een serie bij van borden met nautische motieven. Als je ze zo naast elkaar ziet is het uiteindelijk wel een leuke verzameling, maar om die allemaal omhoog te hangen ... dat is me ook weer wat teveel van het goede.
Daarom wil ik er enkele de motieven "uitknippen" zodat ik een mozaiek kan maken van boten uit die borden. Die wil ik dan gebruiken als mozaiek-muurtegels in mijn badkamer.
Maar hoe krijg ik het voor elkaar dat ik dat porselein zo voorzichtig breek dat ik die boten over hou? En dat dus het bord niet in "100 stukjes" valt die ik dan terug moet bijeen puzzelen tot een boot?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zou het eerst met een Dremel proberen. (die zijn ook vanaf 30,- van een budget merkt te krijgen en die werken ook prima) Daarmee eerst de rand eraf slijpen, zodat je de bodem over houdt. Dan vanaf de achterkant een stukje inslijpen en dan breken. De randen eraf slijpen met een Dremel zal wel wat werk zijn, als je genoeg borden hebt om wat te proberen zou ik een haakse slijper pakken met een diamanten blad. ps. weet je zeker dat de borden niet veel waard zijn..

Dat zal zo niet lukken,ik denk dat je dit met een diamantzaagje moet doen en dan is nog de vraag of je het mooi voor elkaar krijgt.

mensen die mozaïeken maken gebruiken een speciale tang om tegels e.d. in stukjes te 'knippen'. Wie weet lukt het daar mee?

Met een glassnijder kunt u het glazuur van het bord in rechte breeklijnen terrassen. U kunt het bord steeds op deze lijnen breken. Wel even oefenen van tevoren. Toegevoegd na 1 minuut: Terrassen moet bekrassen zijn uiteraard. Fijn die woordsuggesties op je telefoon.

De beste manier lijkt me om de breuklijnen te 'markeren", dus op die plek war je het bord wilt breken, in te krassen met een scherp voorwerp. Dit kan idd zoals in andere antwoorden al gesuggereerd wordt, met een slijpmachine of een kraspen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100