Is dit een normaal gebruik van een wisselschakelaar?

Tijdens schilderwerken hebben we onderstaande bestaande schakelaar verwijderd en plannen we deze te vernieuwen met een Legrand schakelaar. Nu merken we dat één schakelaar voorzien werd van enkel rode draden, waardoor het moeilijker zal worden om de connectie opnieuw te maken met een ander type schakelaar. Ook hebben we gemerkt dat, wanneer de schakelaar losgekoppeld werd, geen verlichting meer mogelijk was in de hal naast de bewuste kamer. De kamer heeft slechts één lichtpunt met één schakelaar. Is dit een normale gang van zaken en hoe dit op te lossen?

Toegevoegd na 2 minuten:
Zoals aangeduid met de rode pijl, vermoeden we dat de leiding langs boven binnenkomt. Duidelijk in het onderaanzicht van de schakelaar.

Toegevoegd na 2 uur:
Bedankt voor beide antwoorden. Inderdaad, Jackd, jouw redenering is correct met het voorbeeld van de losse draden. Zodus, moeten we op de nieuwe schakelaar (zie onderaan) L en 1 gebruiken, met de draad van de hal samen op L gekoppeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zie 3 rode draden. Mijn eerste vraag: op welke draden staat spanning? (als alles los zit) Ik denk op één van de twee die bij elkaar aangesloten zaten. Dan gaat de andere van die twee naar de gang. En is degene die in zijn eentje aangesloten zat degene die naar het lichtpunt in de kamer gaat. Dit kan je makkelijk testen. (met een spanningsmeter, maar het kan ook zonder) Haal de schakelaar eraf en sluit die 2 die samen zaten op elkaar aan: In de gang zou alles weer normaal moeten werken. Doe dit met een lasklem. Laat van die lasklem een nieuwe kort draadje naar de nieuwe schakelaar gaan. En je hebt alles zoals het hoort. (behalve dan dat de kleuren niet kloppen, maar dat is op zich niet gevaarlijk)

In eerste instantie dacht ik aan een hotelschakeling, maar: Er is géén sprake van een hotelschakeling, want er is maar één schakelaar voor het lichtpunt. De twee draden die op één aansluiting van de schakelaar waren aangesloten vormen zijn de voedende fase draad en een doorverbinding naar de schakelaar van de hal. Het is een minder gewenste manier van aansluiten, eigenlijk moet de doorverbinding met een lasdop gebeuren, met een korte extra aftakking naar de schakelaar. Aan het feit te zien dat er alleen rode draden gebruikt zijn doet vermoeden dat de installatie sowieso niet aan de eisen voldoet. De kleur van de draad naar het lichtpunt toe zou zwart of grijs (België) moeten zijn. Zie voor kleuren van draden in elektrische installatie de tabel op bijgaande link.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hotelschakeling

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100