Hoe vervang ik het lampje van mijn oven?

Ik heb een fornuis van het merk Bosch. De ovenlamp is stuk gegaan.
Normaal gesproken vervang je die door in de oven een kunststof beschermkapje los te draaien en dan het lampje te vervangen (aldus handleiding en Bosch-helpdesk), maar ik krijg met geen mogelijkheid dat kapje los gedraaid.
Heeft iemand een goede tip?
Ikzelf had het opgegeven en dacht: Zonder licht kan je ook bakken. Maar ik merk dat sinds de lamp stuk is de oventemperatuur zo'n 20 graden te hoog is, dus ik zou liever toch gewoon het lampje vervangen, maar hoe...?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ontvetten was al een goed idee! Een paar dingen die je verder nog kan proberen: Een waterpomptang past er misschien vanuit 1 hoek net omheen. Probeer de ronde vlakken van de tang te gebruiken, zodat je de kracht zoveel mogelijk verdeelt over het hele dopje. Je hebt vooral "draaikracht" nodig, dus de bedoeling is niet om zo hard mogelijk te knijpen, maar net zo hard dat de dop niet door de tang glijdt. Dus hoe meer contact tussen tang en dop hoe beter. Misschien helpt het zelfs nog als je een postbode elastiek om het dopje windt, en daar de tang op te zetten. Als een waterpomptang niet past, kan je misschien met een kleinere tang proberen. Als er iets van relief op het dopje zit, kan je misschien iets vinden wat daarop past (als er een sleuf in zit, kan je bijvoorbeeld een metalen plaatje erin zetten en gebruiken als mega-schroevendraaier.... Wat je ook nog kan proberen is om met een aansteker het dopje wat te verwarmen, zodat het uitzet en net wat minder vast klemt. Maak de dop en het schroefdraad trouwens zo goed mogelijk schoon voordat je 'm weer terug zet. Dan kan het de volgende keer misschien wat makkelijker! Succes!

Dat beschermkapje is waarschijnlijk door warmtewerking goed vast gaan zitten. Ik zou het oplossen door met een waterpomptang dit kapje los te draaien, maar dan wel eerst iets beschermend materiaal er tussen doen, bijvoorbeeld een doek of keukentissue of zo. En zorg dat je de goede kant op draait, want anders maak je het kapot!

Tupperware heeft van die handige rubber lapjes waarmee je heel goed grip op iets dat los moet komen hebt! Echt een aanrader!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100