Kan ik met gewone verf over beits schilderen?

Ik heb n schommelbank in de tuin, heb geen beits meer maar wel nog veel gewone verf. Kan ik dit gebruiken over de beits heen???

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja hoor dat kan zonder problemen mits je op voorhand goed reinigt en schuurt en het (kern)hout voldoende droog is. Een beits (of éénpotsysteem of schakelverf) kan je zien als half grondverf, half gewone / glans verf. Deze samenstelling geeft de verf een open structuur, waardoor deze vochtregulerend is. Ga je dus over de beits met een gewone verf, dan bouw je een verfsysteem op van schraal naar vet, wat in principe goed is. Er is alleen één maar. Als je hout van de schommelbank onvoldoende droog is kan je op termijn hechtingsproblemen (blazen) krijgen omdat een gewone verf mogelijk teveel afsluit, waardoor het onderliggend hout onvoldoende kan ventileren en het vocht zich een weg naar buiten werkt. Dus....het kan wat de producten betreft wel, maar is afhankelijk van de vochtigheid van het hout. Is het hout te vochtig dan moet je jezelf met een afsluitende verf instellen op een kortere buitenduurzaamheid en eerder terugkerend onderhoud. Een alternatief kan zijn om de bank nu twee maal in de grondverf te zetten en over een paar maanden af te schilderen. In de tussenliggende tijd heeft het hout de kans te ventileren / drogen. Makkelijkste / veiligste is uiteindelijk wel om een transparante of dekkende beits te gebruiken. Tot slot (afhankelijk van de basis en je te gebruiken verf): watergedragen verven kan je goed gebruiken over terpentineverdunbare verven; andersom is (zeker buiten) niet aan te raden.

Jahoor dat kan

Nee dat wil niet, andersom wel met beits over verf. In jou geval zou ik er met een dekkende beits over heen gaan die bestaan ook en ziet er net zo uit als verf.

Bronnen:
http://www.vandoorn-bv.nl/verf/beits-vernis.php

Beits kan overschilderd worden, maar je moet de bank wel eerst afwassen/ontvetten met ammoniakwater en laten drogen. Daarna opschuren en ontstoffen. Dan kan er verf over.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100