Hoe werkt een hotel schakelaar?

Zoiets noemen ze toch een hotel schakelaar? Het licht op zolder kan bij mij aan op zolder dmv de schakelaar in de overloop. Maar als je op zolder dat ding aan doet niet. Dan moet je eerst heen en weer naar boven en de andere omschakelen.
Heel vervelend.
Hoe moet ik die schakelaars verbinden zodat ze alle twee normaal werken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is inderdaad een wisselschakeling, een duidelijke uitleg vind je op onderhavige site http://www.hubo.be/HUBO/Home/Doe-het-zelf/Doe-het-zelf-fiches/Elektriciteit/Een-schakelaar-plaatsen/page.aspx/1771

In beide schakelaar zitten 2 standen, waarbij bij elke stand een ander draadje met de andere schakelaar verbonden wordt. Op deze manier kun je op 2 plaatsen het licht aan en uit doen. Men noemt het ook wel eens een wisselschakelaar. Zie de bron voor een duidelijk plaatje van de werking. Daar zie je ook duidelijk hoe je de beide schakelaars met elkaar verbindt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wisselschakeling

In de volksmond wordt een wisselschakeling zo genoemd. Op bijgaande website wordt het allemaal erg duidelijk uitgelegd.

Bronnen:
http://www.zowerkt.nl/huis-tuin-wonen/doe-...

volgens mij bedoel je hier een wisselschakeling. als er een knop word ingedrukt gaat de lamp aan. word de knop nog een keer ingedrukt dan gaat hij weer uit. het maakt echter niet uit waar deze knop word ingedrukt. druk je knop 1 aan dan gaat de lamp aan, druk je hem nog een keer in gaat hij uit druk je knop 1 en knop 2 in gaat hij ook uit druk je alleen knop 1 of alleen knop 2 in dan is hij aan het gaat volgens onderstaande tabel van ee XOR knop1 knop2 Output 0 0 0 0 1 1 1 0 1 1 1 0 de tabel komt van de boolean logic je hebt een OR, dat betekend of schakeling 1, of 2 of allebei een AND werkt alleen als je beide knoppen indrukt (lijkt op wat je nu hebt qua beschrijving).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wisselschakeling
http://www.learn-c.com/boolean.htm

Hier zie je voorbeelden van een wisselschakeling en twee stuaties van een kruisschakeling.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wisselschakeling

Zie de 1e afbeelding van @wildelely 1) Als A of B omschakelen wordt de stroomkring altijd verbroken en de lamp is uit. 2) Daarna maakt het niet uit of je A of B omzet, er wordt dan altijd weer een stroomkring gemaakt en de lamp gaat branden. Dit blijft altijd doorgaan.

Ik heb op onderstaande link een site gevonden waarbij ze uitleggen hoe een hotelschakeling werkt. Ik hoop dat je daar wat aan hebt.

waarschijnlijk zit het p- contact verkeerd aangesloten. P-contact op schakelaar beneden = bruin (fase) en p contact boven is de zwarte lampendraad. Fase kan ook boven, maar logischer is de schakelaar beneden. stroom uitzetten, openmaken om aan de achterkant te kijken. Daar moet de wijze van aansluiten op staan. De aansluiting met de pijlen zijn de zwarte draden.

op een schakelaar zit een aanduiding p=phase. schakelaar onder bruine draad op p. schakelaar boven de draad die naar de lamp gaat,de schakeldraad. de overgebleven draden kun je willigkeurig aansluiten en dan werkt het zo als het moet

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100