is wassen op 30graden voldoende om bacterien ook nog 'redelijk' te doden? of is je was dan gewoon nog vuil?

soms heb ik weleens blousjes of dingetjes die maar op 30graden kunnen terwijl ze wel redelijk vies zijn omdat ik dan weer op de verzorgboederij ben geweest...vind 30graden dan zo weinig of zijn hiermee de bacterien ook wel gedood?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hoeft bacteriën niet te doden, gewoon wassen tot het er schoon uitziet en ruikt, is voldoende. Dus bereik je dat met 30 graden dan is het goed.

Nee 30 graden is niet voldoende om bacteriën te doden. Vanaf 60 graden gaan een groot deel van de huis-tuin-en keukenbacteriën dood. Maar beter is (als het kan) om op 70-80 of zelfs 95 graden te wassen. Hier een citaat van kennislink: Doordat we minder heet wassen wordt onze was niet alleen minder schoon – en moeten we dus vaker wassen – maar is ook de hygiëne achteruit gegaan. Een studie van onder andere SOHIT toonde aan dat wassen op 40°C weinig bacteriën verwijdert maar deze wel verspreidt over de rest van de was. De Staphylococcus aureus bacterie (waartoe de ziekenhuisbacterie MRSA behoort en die bij de helft van de mensen in de neus zit) gaat pas dood na een kwartier wassen op 60°C. "Je zult er doorgaans niet ziek van worden maar als je het wasgoed laat liggen gaat het wel stinken, waarschuwt Terpstra. “Het is aangetoond dat we minder hygiënisch wassen dan twintig jaar geleden.”

bepaalde kleren moet je gewoon zelfs op 60 graden wassen.. ik was onder 60 graden altijd: 1: witte was 2: onderbroeken 3: sokken 4: handdoeken ik was onder 40 altijd: 1: dekbed overtrek 2: slopen wat het beste onder 30 graden te wassen is: 1: t shirts (behalve witte, want gele plekken bij je oksels is ook niet alles) 2: broeken (tenzij er echt vuile plekken opzitten) 3: truien e.d. 4: knuffeldieren 5: kussens 6: dekbedden 7: overige shizzle

Me beddengoed was ik lekker nog op 60 graden en ook me handdoeken en zo. Dus wat kan. Als het alleen op 30 graden gewassen mag worden en er zitten vlekken in gebruik ik Vanish (was als beste getest in het consumentenprogramma Kassa , zelf boven ossegalzeep wat ik niet verwacht had)

Neem geen risico´s was alles op éen zo´n hoog mogelijk temperatuur, om infecties te voorkomen, vooral bij ouderen met een geringe afweer. Toegevoegd na 6 minuten: Je schrijft verzorgboerderij, dan zal ik om risico´s te vermijden alleen kleding aantrekken die op minimaal 60 gewassen kunnen worden.

Bij kleding die jij beschrijft zou ik normaal gesproken de machine op 30 graden zetten. Maar wanneer je spreekt over de boerderij en redelijk vieze kleding, zou ik gaan voor 40 graden en smeer de plekken die redelijk vies zijn geworden in met het wasmiddel. Dan gaat het zeker uit en word het goed schoon. De wasmachine hoeft echt niet op 60 graden.. Helemaal bacterie vrij word je kleding niet en bij bloesjes is 60graden vaak niet iets te warm. Succes

Bronnen:
Ervaringsdeskundige

cassie07: Als jij op een boerderij gaat werken of ander vuil werk gaat doen, draag dan kleding die tegen heet wassen kan, en niet van die delicate bloesjes enzo Stevige katoenen t-shirts en spijkerbroeken kunnen goed tegen heet wassen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100