Hoe kan het dat een schoon bed zo lekker ligt?

Weet jij het antwoord?

/2500

schoon word doorgaans als prettig ervaren. de wetenschap dat je niet in je eigen vuil ronddaait als je wil gaan slapen zal daar aan toedragen.

Doordat tijdens het bed verschonen vaak ook de matras en kussens en het dekbed weer even lekker worden opgeschud, de kreukels overal uit worden getrokken, de boel weer lekker strak in elkaar steekt en natuurlijk het verse wasgoed zo lekker fris ruikt. Niet dat je je eigen walm nog ruikt als je al vier weken tussen dezelfde lappen ligt, maar lekker fris heeft toch weer een heel eigen geurtje.

Een schoon bed doet ons herrineren uit onze vroege jeugd. De indrukken die destijds zijn opgedaan komen bij dat soort dingen weer naar boven. Een leuk voorbeeld is dat liedje van Tìs weer voorbij die mooie zomer. Haartjes nat nog vene op totdat vader zegt voo0ruit naar bed, dan kregen we een kruik mee. Eigelijk letterlijk dat gevoel dat je toen had. Een fris bed wordt beetje bij beetje toch vuil, maarjemerkt het niet zo. Als je dan ineens weer die lekkere geur van wasverzachter ruikt dan is de overgang groter e ervaar je dat als fijn (fris, helder en gezond) en dat zit in de meeste mensen.

Misschien omdat de lakens of het dekbedhoes dan zo glad en strak aanvoelt omdat het gewassen is. Net zoals een spijkerbroek die gewassen is en heel hard is geworden van de was...heerlijk. En sommige vinden dat pas juist lekker zitten als hij 1 dag gedragen is...ieder zijn of haar smaak. Schone lakens, schone geest.

Een gewassen auto, al dan niet met verse olie, rijdt ook veel prettiger. Verbeelding, maar toch als zodanig ervaren.

Ik persoonlijk vind de frisse geur heerlijk. Dat geeft een goed gevoel.

omdat het zo lekker fris en zacht is

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100