Waarom groeit er haar alleen op 3 plaatsen extremer als de rest? Hoofd, oksel, schaamstreek.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nou, als ik sommige mensen goed bekijk gaat dat niet voor iedereen op ; er zijn heel wat mensen met beduidend meer overbeharing dan alleen die drie plekken. Eenvoudig gezegd zijn dat de plaatsen waar haargroei voor ons het meeste nut heeft. Doordat we vermoedelijk al heel vroeg in de evolutie kleding zijn gaan dragen, en we wellicht ook een sexuele voorkeur hadden voor minder beharing, zijn de meeste haren van onze vacht min of meer verdwenen. Op de plaatsen waar ze gebleven zijn, hebben ze nog een functie. Op je hoofd natuurlijk voor het regelen van de temperatuur (al kunnen we goed leven zonder), en onder de oksels en in de schaamstreek voornamelijk in verband met de zweetproductie. (Dat merk je het best als je die plaatsen scheert ; zonder deodorant en/of ondergoed zou het dan een plakkerige, zweterige smeerboel worden, terwijl je het met beharing nog redelijk onder controle / binnen de perken houdt. )

Op je hoofd is het een bescherming tegen de zon en voor het vasthouden van de warmte. Als ik het koud heb doe ik ook vaak mijn haar los, houdt de lichaamswarmte beter bij je. Soort isolatie. De meeste warmte verlies je namelijk ook via je hoofd. Het haar in de schaamstreek en de oksels zorgen voor het vasthouden van feromonen. De lokstofjes die een potentiële partner aantrekken. Die worden met zweet en andere lichaamsappen uitgescheiden. De haren houden deze feromonen vast. Daarnaast zorgt het haar ook voor een vermindering van wrijving tussen de huiddelen bij de oksels en tussen de benen.

Daar geeft het haar de nodige bescherming. als je bv geen wenkbrauwen hebt loopt het zweet je zo de ogen in bv. de andere haren zijn hierboven al beschreven en is dus echt als bescherming van gevoelige delen van het lichaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100