Is er een natuurlijke stof voor een jas waarmee je uren in de regen kunt lopen zonder nat te worden?

Het is tijd voor een nieuwe jas en het plan is die zelf te maken. Nou heb ik een hekel aan regenkleding, dus zou het fijn zijn als ik er ook mee in de regen kon lopen of fietsen, desnoods urenlang. Nou kun je wel synthetische stoffen kopen die waterdicht zijn, maar die ademen niet, met als gevolg dat je alsnog nat wordt, maar dan van je zweet.

Ik zoek dus een natuurlijke, ademende stof, die toch nagenoeg waterdicht is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ceplex. Een stof die vooral wordt gebuikt vanwege het ademend en waterdichte vermogen. In verschillende lagen met steeds kleiner wordende poriën wordt het vocht naar buiten getransporteerd. Maar door de kleine poriën in de buitenste laag komt geen druppel regenwater naar binnen. Toegevoegd na 1 minuut: Er staan in de bron meer stoffen die aan deze eisen voldoen.

Bronnen:
http://www.hiking-site.nl/materialen_kledi...

Er is een natuurlijke stof die goed tegen regen bestand is en dit is loden. Loden bestaat uit schapenwol. Er kleeft in bezwaar aan. Het is relatief zwaar in het dragen. Is echter heerlijk warm in de winter en neemt zeer goed vocht op. Dit is zover ik weet de enige puur natuur jas voor de winter die ook nog geen regen doorlaat. Er is ook nog een materiaal dat heet Etaproof. Dit is een speciaal soort katoen, wat middels de manier van weven en door de gebruikte katoenvezels tot een waterafstotende laag gevormd is, die bijna waterdicht is. Katoen draagt comfortabel en ademt ook goed. Tegenwoordig wordt vooral Gore-Tex, een waterdicht, ademend en licht materiaal gebruikt voor regenkleding. Dit is echter niet natuurlijk materiaal maar een kunstvezel.

Wat je zou kunnen doen, als je de jas zelf wilt maken, is voor een waxjas kiezen. De gebruikte stof is katoen, dus niet synthetisch, en de wax waarmee je de jas waterafstotend kan maken bestaat meen ik uit parrafine en bijenwas. Misschien kan het zelfs ook gewoon met enkel bijenwas, ik ga dat zelf in elk geval binnenkort uitproberen. Als je nog vragen hebt hoor ik graag :) Veel succes!

Gabardine, een degelijke wollen stof, werd in het nabije verleden veel gebruikt voor regenjassen en nog wel voor uniformen en kostuums.

Bronnen:
http://topstof.nl/contents/nl/d186.html

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100