Waarom is het dragen van oorbellen of kettingen bij jongens/mannen in de hogere sociale klasse 'not done'.?

kwam mij ter ore...

Toegevoegd na 7 minuten:
Marleen mag ook reageren want zij brengt mij aan het twijvelen;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat het gezien wordt als iets ordinairs. Heeft er denk ik mee te maken dat het vroeger vooral gebeurde door 'zeelui' die toch niet echt een hoog aanzien hadden. Het is iets voor minder 'intelligente' mensen dus in een hogere sociale klasse doe je zoiets niet. (let wel, niet mijn woorden!)

Zeelieden droegen vroeger vaak oorbellen. Ook tatoeages kwamen regelmatig voor. Dat was niet alleen ter versiering, maar ook om makkelijker geïdentificeerd te kunnen worden als ze per ongeluk overboord zouden slaan. Bij veel volkeren dienen sieraden niet alleen "ter versiering", maar zijn ze ook een teken van rijkdom. Denk aan de Surinaamse/Hindoestaanse cultuur, waar sommige mensen "met goud behangen" naar feestjes en partijen gaan. Gouden sieraden zie je dus van oudsher vaak bij mensen die hun "rijkdom" graag aan anderen willen laten zien. In Nederland heerst een mentaliteit van: "Doe maar gewoon, dan doe al je gek genoeg". Dat heeft vooral te maken met onze Calvinistische tradities. Mensen uit traditionelere milieus houden meer (en langer) aan zulke waarden vast dan in lagere sociale klassen. Een bekend gezegde luidt: "Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding". Of, op z'n Rotterdams: "Je ken een hoop stront paars verruve, maar ut blijf een hoop stront". Vaak is dat ingegeven door een combinatie van "Hollandse nuchterheid" en "Doe maar gewoon...".

In de middeleeuwen werd het door de kerk mannen afgeraden, of verboden, om gaatjes in de oren te laten schieten. Het zou namelijk een aantasting zijn van het zogenaamde perfecte lichaam van de mens. Dus werd het sindsdien (bijna) niet meer gedaan. Als je heden ten dage, als man zijnde, dus gaatjes in je oren laat schieten, om oorbellen te kunnen dragen, doe je iets wat al honderden jaren niet meer gebruikelijk is. En dus eigenlijk, min of meer, uit het collectieve geheugen van de mens is gewist. Dat duidt op een bepaalde rebellie, of onaangepastheid. Om deze reden zie je bij jongens/mannen in de hogere sociale klasse nooit oorbellen. Als je carrière wilt maken, moet je vooral geen problemen maken. Of veroorzaken. En netjes de gebaande paden bewandelen. Zodoende mogen/kunnen ze beter geen oorbellen dragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100