Zijn Europese mannen schoenmaten en vrouwen schoenmaten hetzelfde?

M.a.w.: Past een man met schoenmaat 41 ook vrouwenschoenen van maat 41?
En past een vrouw met schoenmaat 36 ook mannenschoenen in maat 36?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lijkt me wel. Een maat is een maat. Dat niet iedere schoen je dan lekker zit, dat is logisch. Damesschoenen met smal toelopende neuzen, dat is niks voor mannen. Maar de maat blijft de maat. Toegevoegd na 9 uur: van Wikipedia: Schoenmaat De schoenmaat is een hulpmiddel bij het passen van schoenen. Door zowel aan voeten als aan schoenen een schoenmaat toe te kennen, vindt men sneller een passende schoen. De schoenmaat is gerelateerd aan de lengte van de voet. Bij het bepalen van de verhouding tussen de lengte en de breedte van de schoen, gaat de schoenindustrie van gemiddelden uit. Bij brede of smalle schoenen wordt vaak een letter aan de schoenmaat toegevoegd. De gebruikte maten zijn niet in elk land hetzelfde. Zo komt maat 43 in Nederland overeen met maat 9 voor mannen in Noord-Amerika. In sommige systemen worden voor mannen, vrouwen en kinderen verschillende maten gebruikt. Om te bepalen welke maten met elkaar overeenkomen kunnen conversietabellen worden gebruikt. Er zijn echter veel tabellen in omloop, die soms van elkaar afwijken. In continentaal Europa gebruikt men, ongeacht leeftijd of geslacht, de volgende formule om de schoenmaat vast te stellen: De voetlengte + 2 centimeter is de leestlengte. De factor 3/2 hangt samen met een oude lengtemaat, de Franse steek, die gelijk is aan 2/3 van een centimeter. Om de voetlengte te meten dient de voet plat op de grond te worden geplaatst, de persoon rechtop te staan en het lichaamsgewicht in gelijke mate over beide voeten te worden verdeeld. De voetlengte is de kortste afstand tussen twee aan elkaar evenwijdige vlakken die beide loodrecht staan op de richting van de voet, waarbij het ene vlak de top van de meest uitstekende teen raakt (vaak de grote teen), en het andere vlak net het meest uitstekende gedeelte van de hiel raakt. Bij klompen wordt bovenstaande formule niet toegepast en hanteert men enkel de lengte van de voet, in centimeters

in de lengte zitwel iets verschil en hebben schoenen voor vrouwen de neiging kleiner te zijn en in de breete is het precies zo. Mannnen zijn toch wat steviger en breder van lichaamsbouw. Bij hem zullen schoenen in de zelfde maat wat stak zitten,zoals die bij haar ruim zullen vallen. Een maat groter of kleiner is meestal de regel. Maar neem de proef op de som eens,zou ik zeggen en trek je ''stoute schoenen'' aan en stap een winkel binnen en probeer een paar paar herenschoenen ;-)

"Mijn" mannen en ik hebben dezelfde schoenmaat, en we kunnen elkaars schoenen aan als we daar behoefte aan zouden hebben. Ligt natuurlijk wel aan hoe de schoen is gevormd, maar ja dus: het kan!

Een damesschoen is een beetje smaller, als je als man niet te brede voeten hebt kan je er wel in.

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100