Waarom is bij de mannen een knoopsluiting van een broek links over rechts en bij vrouwen andersom?

Doordat ik graag en regelmatig rokken draag valt het mij op dat, in de meeste gevallen althans, de sluitingen hiervan vanuit rechts moet worden dichtgeknoopt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meest bekende verklaring is: Vroeger droegen alleen rijke mensen kleding met een sluiting. Mannen kleedden zichzelf aan en aangezien het merendeel van de mensheid rechtshandig is, zit de sluiting links over rechts. Vrouwen daarentegen werden gekleed door hun personeel. Omdat een dienstmeisje tegenover de vrouw stond die zij aan moest kleden, was het praktisch de sluiting bij vrouwen rechts over links te doen.

Bronnen:
http://kunst-en-cultuur.kwero.nl/mensen/53...
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...

Dat van die broeken is het gevolg - het vervolg eigenljk van de gewoonte van knoopsluitingen bij vesten en jassen. Een reden: De reden is van defensieve aard en gaat zoals vele etiquetteregels terug op het riddertijdperk en -ideaal. Een man moest zijn vrouw verdedigen, niet andersom. Hij moest zijn zwaard kunnen trekken dat links was omgord (linkshandigen moest zich maar aanpassen toen) en hij moest ook zijn dolk vanonder zijn kleding kunnen trekken. http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/386 Maar er zijn meerdere verhalen over waarom knopen bij vrouwen links zitten en bij mannen rechts. Één ding is zeker, dat verschil is er al heel lang. Vrouwen hielden vroeger hun kind vaak in hun linkerarm vast. Als ze dan borstvoeding gaven maakten ze met hun rechterhand de knopen los. Dat gaat het makkelijkst als de knopen bij een vrouw aan de linkerkant zitten. Een ander verhaal is dat de koning zich vroeger altijd zelf aankleedde. De koningin werd door de kamermeisjes aangekleed. De kamermeisjes stonden altijd recht voor de koningin, en voor een rechtshanding kamermeisje is het makkelijker als de knoop voor haar rechts zit, en bij de de koningin dus links. http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/waarom-sluiten-knoopjes-en-riemen-bij-jongens-rechts-en-bij-meisjes-l

Ook kan een reden zijn, dat dames worden ontkleed, en dan is damessluiting ook handiger.

Als de plaats van de vrouw rechts van de man is dan hoeven beiden met hun vingers niet "de hoek om".

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100