Hoe bereken je dit?

Jantje rent een ronde met een gemiddelde snelheid van 3 kmp/u. De tweede ronde rende hij met een gemiddelde snelheid van 6kmp/u. Wat is zijn gemiddelde snelheid over de 2 rondes?

(Het blijkt niet 4.5 te zijn)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Laat het een rondje van 6 km zijn, dat rekent makkelijk. (Je mag ook een andere lengte nemen voor het rondje, maar da's moeilijker rekenen. De uitkomst blijft hetzelfde.) Het eerste rondje rende hij met 3 km/u, dus had hij 2 uur nodig. Het tweede rondje rende hij met 6 km/u, dus had hij 1 uur nodig. In totaal heeft hij twee rondes gelopen, dus 12 km. Hij had daar 3 uur voor nodig. 12 km in 3 uur, dat is een gemiddelde snelheid van 4 km/u.

n het geval getallen een dimensie hebben bestaande uit een quotiënt: km/uur of zo iets, dan moet je voor het gemiddelde een gewogen rekenkundig gemiddelde gebruiken met de quotiënt eenheden als weging. Deze regel is ALTIJD van toepassing Dus in dit geval wegen met uren (stel ronde = 6km) 2 * 3 + 1 * 6 / 2+1 = 12/3 = 4 km/u Dit is wat Cryo ook doet.

misschien wat overdreven uitgebreid...maar wel duidelijk dat de lengte van het rondje er niet toe doet: aantal rondjes 2 afstand 1 rondje = a totale afstand = 2a gemiddelde snelheid rondje 1: 3 km/uur gemiddelde snelheid rondje 2: 6 km/uur totale tijd=a/3 + a/6 gemiddelde snelheid over twee ronden = totale afstand/totale tijd dus Vgemiddeld = 2a / (a/3 + a/6) a wegwerken: Vgemiddeld = 2 / 0,5 = 4 km/uur

stel dat jantje 1 uur rijd (rondjes of niet) dan heeft hij in eerste uur 3km afgelegd en het tweede uur 6km dus in 2 uren 9 km met een gemiddelde snelheid van 4,5 km per uur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100