Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wanneer kun je beter de mediaan gebruiken dan het rekenkundig gemiddelde?

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
in: Wiskunde
14K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Als uitschieters in de gegevens niet van belang zijn, dan is de mediaan waarschijnlijk te verkiezen.
Als alle gegevens even belangrijk zijn, ook de extreme waarden, dan is het gemiddelde normaliter te verkiezen.

Efficiëntie versus robuustheid
Bij de keuze tussen het gemiddelde of de mediaan wordt een afweging gemaakt tussen wat in de statistiek efficiënte en robuustheid wordt genoemd. Efficiëntie houdt in dat je alle beschikbare informatie gebruikt, terwijl robuustheid juist inhoudt dat sommige informatie — met name, grote uitschieters — geen of zo min mogelijk van invloed is op de uitkomst van een berekening.
Of efficiëntie dan wel robuustheid de voorkeur verdient, moet per situatie worden beoordeeld. Doorgaans wordt bij de aanwezigheid van grote uitschieters — zoals bij de inkomensverdeling in een land — de voorkeur gegeven aan de mediaan of modus, maar niet altijd. Een leerling die bijvoorbeeld op de toetsen van een vak een 6, 7, 6 en 1 heeft gehaald, kan bij zijn leraar betogen dat de mediaan (een 6) of modus (eveneens een 6) van deze cijfers een beter beeld geeft van zijn beheersing van dit vak dan het door de uitschieter (een 1) vertekende gemiddelde (een 5), maar dit betoog zal vermoedelijk stranden in de onverbiddelijkheid van het examenreglement.
(Lees meer...)
5 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding