Verandert, volgens de kansberekening, de kans op een aanslag als er ergens al een aanslag gebeurd is?

Het is een raar fenomeen: als er ergens een aanslag gepleegd is,komen er massaal veiligheidsmaatregelen uit angst voor nog aanslagen. Een aantal dagen of weken later is dit weggeëbt.
Als je het vanuit kansberekening bekijkt, hoe groot is de kans dan dat er op eenzelfde plaats nog een aanslag gebeurt? Of beter: verandert de kans dat er een aanslag gebeurt, volgens de kansberekening, als er al een aanslag geweest is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, die kans verandert. Er is op dat moment ervaring over een dergelijke aanslag, het is bekend wat er goed is gegaan en wat er fout is gegaan, hoe er meer of minder slachtoffers zijn gevallen. Daar kan lering uit getrokken worden, zowel door de beveiligende partij als door de terroristen. En omdat er nieuwe omstandigheden zijn is de kans anders.

Ja, alleen al het feit dat er minder potentiële aanslagplegers over zijn doet de kans afnemen met een (zeer) klein percentage. Toegevoegd na 2 minuten: Excuseer, ik ging uit van zelfmoordaanslagen. Bovenstaande geldt natuurlijk niet als het niet om een zelfmoordaanslag gaat en de dader nog niet is gepakt :)

Nee. Er zijn aanslagen geweest in de Verenigde Staten (Twin Towers), Frankrijk ("Charlie") en Belgie (metro/luchthaven). Maar dat wil niet zeggen dat de kans op een nieuwe aanslag elders daarmee kleiner is geworden. Tijdelijk, nu in Belgie, wel, door verregaande beveiligingsmaatregelen. Tegen een leger kun je je verdedigen, tegen "ongeleide projectielen" als dit soort terroristen niet. Die blijven steeds opnieuw de kop opsteken, net als onkruid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100