Heeft iemand een wiskundige formule ontwikkeld voor het reizen door de tijd?

Volgens Stephen Hawking kunnen wij reizen naar het verleden, op welke wiskundige formule heeft hij die bewering gestaafd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, er is geen wiskundige formule voor tijdreizen. Simpel vanwege het feit dat tijdreizen niet mogelijk is.

Nee, niemand heeft hier nog een formule voor ontwikkeld. Dat komt omdat die niet bestaat, net zomin als er een formule bestaat voor het drieplanetensysteem. Je kunt hoogstens stap voor stap uitrekenen in welke tijd iemand zit. Al moet je dan natuurlijk nog wel even definiëren wiens tijd je als referentie neemt. Het begrip tijdreizen suggereert overigens iets wat niet kan. Als je de relativiteitstheorie correct toepast is het zo dat voor iemand die met hoge snelheid beweegt, de tijd langzamer gaat dan voor iemand die stilstaat (wat dat ook moge betekenen). Als zo'n snelle beweger terugkomt is voor hem de tijd minder ver gevorderd dan voor de stilstaander. Dat betekent dat de snelle beweger minder is verouderd dan de stilstaander. Maar dat betekent dus helemaal niet dat de snelle beweger in het verleden van de stilstaander belandt. Hij komt gewoon in het heden van de stilstaander.

Stephen Hawking schrijft fictie. Er zijn namelijk geen wiskundige formules voor tijdreizen. Tijdreizen (anders dan het uur-per-uur wat we allemaal doen) is geen werkelijkheid, en zal het ook nooit worden, om de simpele reden dat tijd niet iets persoonlijks is, maar iets universeels. Wel kun je persoonlijk de snelheid van de tijd soms anders ervaren. Ook mensen met progeria (no offence) reizen gewoon met een uur-per uur door de tijd. Zelfs al zouden mensen een of andere formule op een A4-tje kladden, dan nog blijft de tijd gewoon doorgaan. Niemand heeft er grip op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100